Γιάννης Σηφάκης

28 Δεκ 2020

Πρέπει να πάρει το μάθημά της η Βασίλισσα!

Ο Γιάννης Σηφάκης σχολιάζει την εμφάνιση της Βασίλισσας στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν και στέλνει τις δικές του ευχές για το 2021!

Η μοναδική ήττα της Βασίλισσας στο ελληνικό πρωτάθλημα έμελλε να σημειωθεί την τελευταία αγωνιστική του έτους. Τραγική ειρωνεία...

14 ολόκληροι μήνες δίχως ήττα για το σύνολο του Ηλία Παπαθεοδώρου, με το τραίνο της ΑΕΚ να ξεπερνάει κάθε εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά της, χωρίς όμως να μπορέσει να αποφύγει την τελευταία παγίδα.

Το ανεβασμένο Λαύριο του τελευταίου διαστήματος ήταν η ομάδα που υποχρέωσε σε ήττα την Βασίλισσα και μάλιστα το έκανε με όμορφο μπάσκετ υψηλής έντασης, κονιορτοποιώντας πλήρως το μονολιθικό μπάσκετ που εφάρμοσε η ΑΕΚ.

Από την ώρα που καμία ομάδα δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία, ήταν αυτονόητο ότι κάποια στιγμή θα έμπαινε ένα στοπ στο εντυπωσιακό σερί αήττητων αγώνων που είχε χτιστεί.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι προτιμότερο που η ήττα ήρθε τούτη την περίοδο κι όχι αργότερα, αφού έτσι η Βασίλισσα θα έχει χρόνο για διορθωτικές κινήσεις ενόψει των επόμενων απαιτητικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η αναζήτηση δικαιολογιών δεν θα έκανε καλό σε ένα σύνολο με υψηλούς στόχους. Η απουσία δύο βασικών στελεχών, του Λοτζέσκι και του Σλότερ, σαφώς και αποτελεί πλήγμα για την ΑΕΚ, όμως η αριθμητική αύξηση του ρόστερ το περασμένο καλοκαίρι επετεύχθη για αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να σταματήσουν οι απουσίες να αποτελούν δικαιολογία.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στην ομάδα πρόσωπα όπως ο Μωραΐτης, ο Γόντικας και ο Μαυροειδής. Εάν ο προπονητής δεν εμπιστεύεται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ούτε σαν λύσεις ανάγκης, δεν έχει ουσία η παραμονή τους στο ρόστερ.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να κρατήσει η Βασίλισσα από το παιχνίδι στο Λαύριο, είναι η εντυπωσιακή εμφάνιση του Γιανίκ Μορέιρα στα δύο καλάθια. Ο σέντερ από την Ανγκόλα με ένα τρομερό επιθετικό κρεσέντο, ήταν αυτός που πάλευε διαρκώς στο «ζωγραφιστό» και προσπάθησε μόνος του να σηκώσει την ΑΕΚ στις πλάτες του.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι πολλά αυτά που πρέπει να αφήσει στην άκρη. Η νευρικότητα που εμφάνισαν οι παίκτες της ΑΕΚ, το νωθρό ξεκίνημα στο παιχνίδι, το μέτριο διάβασμα του αντιπάλου και οι άστοχες αλλαγές την ώρα του αγώνα είναι κάποια από αυτά.

Ευθύνες έχει και ο ίδιος ο προπονητής, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο οποίος μάλλον πιάστηκε αδιάβαστος για τα δυνατά κι αδύναμα σημεία του αντιπάλου. Ξόδεψε πολύτιμα λεπτά στην εκκίνηση του αγώνα με τον Δημήτρη Μαυροειδή στη θέση «5», δεν αντικατέστησε γρήγορα τον ασυνήθιστα νευρικό Νίκο Γκίκα και «ξέχασε» για πολλή ώρα τον μέτριο Βλάντο Γιάνκοβιτς στο παρκέ.

Επίσης, ο Παπαθεοδώρου θα πρέπει να κριθεί και για την προσέγγισή του στην φροντ-λάιν, μιας και μόνο τον Μορέιρα κατάφερε να «βάλει» στο παιχνίδι, ενώ ο νεοφερμένος Μόουζες Κίνγκσλεϊ πέρασε απαρατήρητος στα λίγα λεπτά που συμμετείχε.

Ίσως θα είναι καλό να δούμε το δίδυμο Κίνγκσλεϊ-Μορέιρα στις θέσεις «4» και «5» ταυτοχρόνως. Βέβαια, αυτό θα έρθει σε κόντρα με την τακτική του προπονητή που δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει δύο ψηλούς ταυτόχρονα στο παρκέ, με απώτερο στόχο να κυκλοφορεί καλύτερα η μπάλα.

Οφείλουμε να σταθούμε και στην ατομική εμφάνιση κάποιων προσώπων. Είναι αυτονόητο εξάλλου ότι για μία ήττα, ευθύνες έχουν και οι ίδιοι οι παίκτες, ειδικά όταν υπάρχουν εκείνοι που ξεχωρίζουν με το κακό πρόσωπο που δείχνουν στους αγώνες.

Η αναφορά θα πρέπει να ξεκινήσει από τον αρχηγό της ομάδας, Νίκο Ζήση. Ο βετεράνος πλέι-μέικερ δείχνει να διανύει την χειρότερή του σεζόν στα παρκέ της Ευρώπης. Τρομερή αστάθεια σε σχέση με αυτά που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν.

Ο Κιθ Λάνγκφορντ επίσης βρίσκεται σε κακό φεγγάρι. Ο έμπειρος σκόρερ της Βασίλισσας εκβιάζει πολλές προσπάθειες και μοιάζει κάποια κλικ πιο αργός σε σύγκριση με την περσινή του εξαιρετική σεζόν με τα κιτρινόμαυρα.

Ο Λίνος Χρυσικόπουλος ταλαιπωρήθηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα και έχασε αρκετές προπονήσεις, όμως με όση επιείκεια κι αν κριθεί, θα πρέπει να σημειωθεί στο τέλος της ημέρας το κακό πρόσωπο που εμφανίζει, αφήνοντας στη θέση «4» απελπιστικά μόνο του τον Γιόνας Μασιούλις.

Λαμβάνοντας λοιπόν τα παραπάνω υπ’ όψιν μας, πρέπει να καταλάβουμε ότι το έργο ανασύνταξης και επαναπροσδιορισμού του ρόστερ δεν θα είναι εύκολο. Και δεν μιλάμε για επιστροφή στις νίκες, αλλά για επίτευξη στόχων.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, εάν η εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η Βασίλισσα συνεχιστεί, δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα υλικά για να λύσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και να πετύχει...

Η απουσία ενός πρωτοκλασάτου γκαρντ είναι ολοφάνερη και πραγματικά δημιουργεί την απορία πώς γίνεται ένα ολόκληρο κλαμπ να μην βλέπει το κενό στην περιφέρεια. Μία ορθή επιλογή παίκτη θα επιφέρει την απαραίτητα ισορροπία και η ίδια η διοίκηση της ΑΕΚ θα προστατεύσει την επένδυση που έχει κάνει την εφετινή χρονιά.

Η διαχείριση της ήττας λοιπόν θα είναι αυτή που θα καθορίσει πολλά για την επόμενη ημέρα στην Βασίλισσα και θα φανερώσει από τι υλικό είναι φτιαγμένη αυτή τη ομάδα. Διότι το κύριο ζήτημα δεν είναι η ήττα, αλλά όλα τα προβλήματα που έκαναν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα και «έσκασαν» ξαφνικά.

Το μάθημά της λοιπόν πρέπει να το πάρει άμεσα...

Εάν η εμφάνιση στο Λαύριο και τα προβλήματα που φανέρωσε η ΑΕΚ αποτελέσουν παρένθεση, τότε η ομάδα δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Σαφώς και τα πρώτα βιολιά του ρόστερ πρέπει να πάρουν μπρος και να μας κάνουν να ξεχάσουμε το μέτριο πρόσωπό τους στο αρχικό μισό της εφετινής σεζόν, σαφώς και οι παίκτες πρέπει να βρουν περισσότερο αγωνιστικό ρυθμό σε μία ιδιαίτερη χρονιά για τον αθλητισμό. Στο χέρι τους είναι όμως να τους αποθεώνουμε και πάλι.

Τέλος, θα κλείσουμε με ευχές. Μπασκετικές ευχές. Κιτρινόμαυρες ευχές.

Μακάρι να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την πανδημία που μας έχει κουράσει και απομακρύνει από τις συνήθειές μας. Η υγεία είναι το πιο σημαντικό.

Μακάρι να ανταμωθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο νέο μας σπιτικό. Στο Παλάτι της Βασίλισσας στα Άνω Λιόσια. Εκεί όπου θα χτιστεί σε σωστά θεμέλια το μπάσκετ της ΑΕΚ.

Μακάρι να δούμε κι εφέτος κούπα. Το μπάσκετ έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά και διαρκώς οι απαιτήσεις αυξάνονται. Έτσι πρέπει κι έτσι προστάζει το όνομά μας.

Μακάρι το 2021 να τιμήσει τον αριθμό «21» που περιέχει και να αποδειχθεί ότι είναι «Έτος ΑΕΚ».

Καλή χρονιά σε όλους και καλή αντάμωση στα παρκέ!