top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAEK-view

ΑΕΚ: Τα δεδομένα για τον σχεδιασμό τον Γενάρη
Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ για το 2021 έκλεισαν. Η τελευταία «γεύση» δεν ήταν γλυκιά, αφού η Ένωση έχασε από τον ΟΦΗ και δεν κατάφερε να κερδίσει την Κηφισιά. Η ήττα στο πρωτάθλημα μπορεί να αποδειχθεί από τις πιο κομβικές στη σεζόν, η ισοπαλία στο κύπελλο θα ξεχαστεί γρήγορα και θα μείνουν μόνο οι εντυπώσεις που άφησαν στον προπονητή τους, κάποιοι παίκτες. Για την Ένωση πλέον έρχεται στο επίκεντρο η ανάγκη να βρει κάποια ή κάποιες λύσεις στο μεταγραφικό «παράθυρο» του Γενάρη, που θα κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά του προπονητή στη παρούσα φάση.

Η κουβέντα πάει συνέχεια στο πόσες μεταγραφές μπορεί να κάνει η ΑΕΚ. Η απάντηση είναι απλή: Οι ιδιαιτερότητες τον Γενάρη είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες. Τα δεδομένα τα οικονομικά επίσης, μετά από μια πολυδάπανη μεταγραφική περίοδο το καλοκαίρι και με την ομάδα να μένει για δεύτερη φορά σε τρεις σεζόν χωρίς ευρωπαϊκά έσοδα. Στις μεταγραφές λοιπόν θα γίνει το καλύτερο που μπορεί να γίνει, με βάση κι αυτά τα δεδομένα. Οι εκτιμήσεις για το «πόσες», είναι άτοπες. Είναι καθαρά θέμα λύσεων που θα βρεθούν και πως θα «κολλήσουν» με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη περίοδο.
Κομβική και η διαδικασία των αποχωρήσεων. Είναι γνωστά τα ζητήματα που ταλαιπωρούν την ΑΕΚ κι επηρεάζουν και την οικονομική της ισορροπία ως προς τις κινήσεις ενίσχυσης των Γενάρη. Ινσούα, Μπακάκης, Νταντσένκο δεδομένα, πιθανότατα Τάνκοβιτς και... δειλά – δειλά ίσως και Λε Ταλέκ. Αν κι εφόσον... Μόνο τα τρία πρώτα συμβόλαια ισοδυναμούν σχεδόν, με μια ενδεκάδα ομάδας από την οποία η ΑΕΚ έχασε βαθμούς ως τώρα στο πρωτάθλημα. Αν βάλεις και τα άλλα δύο, πάμε... στις δύο ομάδες. Λίγες εβδομάδες αφότου... χτύπησαν και καμπανάκια από την UEFA, είναι δεδομένο πως ο Γενάρης δε μπορεί να περάσει χωρίς εξέλιξη σε αυτά τα μέτωπα. Αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα περισσότερα. Το πόσο αυτό θα διευκολύνει τα πράγματα και για προσθήκες, είναι αυτονόητο.

Υπάρχουν θέματα ισορροπίας, που δε γίνεται η ΑΕΚ να τα κάνει άλλο στην άκρη, με τη σκέψη μόνο στην ανάγκη για αγωνιστική αναβάθμιση. Από τη στιγμή μάλιστα που ανοίγεται πολλές φορές, χωρίς να πετυχαίνει τον στόχο της αγωνιστικής αναβάθμισης.Τα δεξιά μπακ για παράδειγμα. Συμβαίνει κάτι εκπληκτικό εδώ: Η ΑΕΚ από το τέλος του περασμένου Γενάρη μέχρι σήμερα, έχει πάρει τρία(!) δεξιά μπακ. Νταντσένκο, Μισελέν, Ρότα. Ο ένας δεν υπάρχει καθόλου στον χάρτη και για τους άλλους δύο προς το παρόν για να λέμε την αλήθεια, ακόμη ψάχνουμε αν και ποιος μπορεί να σταθεί περισσότερο. Χωρίς κανείς από τους δύο ακόμη να έχει πείσει σε καμιά περίπτωση, πως έχει λύσει το πρόβλημα που λύθηκε με τον Μοχαμαντί για παράδειγμα, από την αριστερή πλευρά.

Ο παίκτης που ήρθε για να γινει σημείο αναφοράς στο κέντρο, ο Λε Ταλέκ, έχει γίνει επιλογή για τη διαχείριση αγώνων (κι όχι πάντα...) στην εξέλιξη τους και κατά κανόνα στο τελευταίο τους κομμάτι. Συμβόλαιο περίπου 650 χιλιάδες. Το πρόβλημα εδώ είναι αντικειμενικό, δεν μπορεί να αμφιβητηθεί, όση καλή διάθεση και να έχεις.
Η ΑΕΚ δε θα μείνει άπραγη τον Γενάρη, αυτό είναι σίγουρο. Είναι σαφές πως για να στηριχθεί η φιλοσοφία του προπονητή της, χρειάζονται κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά στη μεσαία γραμμή. Αλλιώς θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, που δημιουργούν αστάθεια μέσα στα παιχνίδια, έχοντας ακριβώς τις ίδιες επιλογές στη προσπάθεια του να τα λύσει. Κι αυτό δύσκολα θα βγάλει εντυπωσιακά διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με όσα βλέπουμε ως τώρα. Το εύρος όμως της μεταγραφικής δραστηριότητας της ΑΕΚ τον Γενάρη, που πάντα έχει και μακροπρόθεσμη προοπτική, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Από πλευράς χρόνων, δε μπορεί να γίνει εκτίμηση. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα ήδη και κοιτώντας... προς τα μέσα και κοιτώντας... προς τα έξω. Λογικά η επόμενη εβδομάδα θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.


Πηγή: sdna.gr

bottom of page