top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAEK-view

Βούρος: Περήφανοι για το έργο μας - Συγκλονιστικά τα συναισθήματα με την επιστροφή της ΑΕΚ στη πόληΛίγο πριν την διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών είχαμε την χαρά και την τιμή να συναντήσουμε τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας στο γραφείο του, και να συνομιλήσουμε μαζί του για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που αφορούν την πόλη.


Ο κ. Βούρος μας μίλησε για το ποια προβλήματα αντιμετώπισε κατά την διάρκεια της δημαρχίας του, για τα έργα που έχει υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή , για το ποιοι είναι στόχοι του ίδιου και της Ανεξάρτητης Παράταξης "Πολιτών Πολιτεία" στην οποία ηγείται, και φυσικά για την μεγάλη του αγάπη την ΑΕΚ αλλά και για την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία κοσμεί όχι μόνο την πόλη αλλά ολόκληρη την Οικουμένη.Αναλυτικά:


Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσατε ώς Δημοτική Αρχή ;


Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η στάση της αντιπολίτευσης που δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε οτιδήποτε καλό υπήρχε για να χτίσουμε την πόλη. Ο νόμος της απλής αναλογικής είχε έως αποτέλεσμα να μην έχουμε την πλειοψηφία στο Δ.Σ (10 στις 33 έδρες) και όλες οι προτάσεις μας συναντούσαν ένα ανάχωμα, ένα τείχος και μια άρνηση ακόμα και για θέματα που θα εξελίσουν την πόλη. Αυτό είχε εως αποτέλεσμα να προσφεύγουμε στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που είχαμε την πλειοψηφία, και μέχρι να ακυρωθεί ο νόμος από το Συμβούλιο Επικρατείας μπορέσαμε και περάσαμε κάποιες από τις προτάσεις μας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό βοήθησαν την κυβερνησιμότητα του Δήμου. Επίσης πάνω στους 5-6 μήνες που βρίσκει τους βηματισμούς της μια διοίκηση, και βάζει τις ράγες πάνω στις οποίες θα τρέξει το τρένο των προγραμμάτων, προέκυψε αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση που ταλαιπώρησε όλους μας και επί 2 χρόνια συνεχόμενα ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις και άλλαξε τα πλάνα μας τους στόχους και τους προϋπολογισμούς. Αμέσως μετά την πανδημία, προκύπτει ο πόλεμος της Ουκρανίας με το πληθωριστικό κόστος που είχε αυτό, μετά αυτή η ενεργειακή κρίση με την αύξηση της τιμής του ρέυματος με αποτέλεσμα και εκεί ο προύπολογισμός μας να αλλάξει, καθώς έχοντας υπολογίσει ένα ποσό στις 500 χιλιάδες ευρώ για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της πόλης να εκτοξευτεί αυτό σε περίπου 1εκ. 200 χιλάδες ευρώ. Αυτή η διαφορά καταλαβαίνετε ότι θα μπορούσε να έχει αποδοθεί σε έργα υποδομών ή σε έργα Κοινωφελούς σκοπού και άλλα πολλά.

Επίσης με τις προσφυγές της αντιπολίτευσης στο θέμα ηλεκτροφωτισμού καθυστερήσαμε το σχεδιασμό και για αυτό το έργο. Αν είχαμε καταφέρει να περάσει το σχέδιο του ηλεκτροφωτισμού έγκαιρα, σχέδιο που μειώνει το αποτύπωμα το ενεργειακό συν την εξοικονόμηση στα ποσά του δήμου (άρα και στους δημότες) το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο θετικό αφού θα είχαμε προλάβει την ενεργειακή κρίση και θα είχαμε κερδίσει τον χρόνο. Άρα και εκεί λόγω των αδικαιολόγητων προσφυγών της αντιπολίτευσης καθυστερήσαμε να έχουμε μια εξοικονόμηση χρημάτων στα ποσά του δήμου.


Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που όπως μας είπατε αντιμετωπίσατε, έχετε να επιδείξετε σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια από αυτά;


Ο Δήμος έβαλε πλάτη τους πρώτους 6-7 μήνες και υπέγραψε συμβάσεις και συμφωνίες που ήταν κλειδωμένες στα συρτάρια για 4 και 5 χρόνια και αφορούν φυσικά το γήπεδο της ΑΕΚ.

Το δεύτερο σημαντικό τα συνοδά έργα. Δημιουργήθηκε ένας χώρος ψυχαγωγίας και περιπάτου γύρω από το γήπεδο το οποίο ήταν και αυτό ένα έργο που το υλοποιήσαμε σε τάχιστο χρόνο.

Υλοποιήσαμε επίσης σε τάχιστο χρόνο μέσα σε 8 μήνες την αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού και απομένουν 2 μήνες διορθώσεων οι οποίες καταγράφονται αυτή την στιγμή με τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες.

Εγκαινιάστηκαν γιατι ξεκόλλησαν από τις χρονοβόρες διαδικασίες το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο για τα οποία είμαστε πραγματικά περήφανοι αφού είναι ένα τεράστιο έργο και αποτελούν ένα κόσμημα όχι μόνο για την πόλη αλλά για όλη την Αττική!


Πέρα όλων των άλλων που αφορούν την καθημερινότητα, αυτά είναι τα τρια πιο σημαντικά που υλοποιήσαμε κατά την διάρκεια της θητείας μας με όλες αυτές τις δυσκολίες που μας παρουσιάστηκαν.


Επίσης, τα βάζω σαν σημαντικά έργα γιατί ουσιαστικά θεωρώ ότι έργα είναι, οι υπογραφές και η εξασφάλιση ενός ποσού συνολικά γύρω στα 21εκ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και αφορούν έργα όπως είναι η ανάπλαση του άλσους, η κατασκεύη νεόυ αναψυκτηρίου, το μικρό λυώμενο θέατρο μέσα στο άλσος, το τριόροφο ΚΑΠΗ απέναντι από το δημαρχείο, οι εξύπνες διαβάσεις, και τα έξυπνα ρολόγια που δημιουργούν ενά δίχτυ ασφαλέιας για τις ευπαθείς ομάδες, την πυρασφάλεια του άλσους, την αξιοποίηση των υδάτινων όγκων κ.α.


Τέλος είναι υπό κατασκευή μετά από συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και χωρίς ο δήμος να χρεωθεί ούτε ένα ευρώ ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός ο οποίος θα φιλοξενεί 100 βρέφη και νήπια. Ένα επίσης καταπληκτικό έργο ουσιώδες και με κοινωνικό χαρακτήρα, που ήμαστε περήφανοι γι' αυτό.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον δήμο;


Θα σας τα πω επιγραμματικά και με τίτλους:


-Περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών της καθαριότητας.


-Συντήρηση και αναβάθμιση, μέσω ήδη εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων, του 30% του πράσινου που καλύπτει την πόλη μας.


-Ανέγερση του ιστορικού αναψυκτηρίου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» δίπλα στη λίμνη του άλσους.


-Ανέγερση ενός σύγχρονου τριόροφου πολυχώρου ΚΑΠΗ στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας.


-Αναβάθμιση όλων των δομών της κοινωνικής πολιτικής που εξυπηρετούν ΑΜΕΑ, τις ευάλωτες οικονομικά και ευπαθείς ομάδες της πόλης μας.


-Μετατροπή με τα ήδη εγγεκριμένα σχέδια και κονδύλια, του παλιού Στρατιωτικού Εργοστασίου σε σύγχρονο πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.


-Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και σύγχρονων λειτουργικών χώρων ψυχαγωγίας και αναψυχής για παιδιά και ηλικιωμένους.


-Εκσυγχρονισμός του στόλου των οχημάτων του Δήμου και αντικατάσταση με σύγρονα ηλεκτροκίνητα.


-Ψηφιοποίηση όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, έτσι ώστε να ακυρωθεί δια παντός η γραφειοκρατική ταλαιπωρία.


-Διεκδίκηση αυξημένων χρηματοδοτήσεων, ώστε να απολαύσουμε επιτέλους και εμείς και η μαθητιώσα νεολαία σχολεία υψηλής λειτουργικότητας και αισθητικής.


-Δημιουργία υπόγειου τρίπατου γκαράζ στη θέση του Πάρκου Μικρασιατών ώστε να απαλλαγούμε από το πρόβλημα της στάθμευσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης που ταλαιπωρεί επί σειρά ετών την πόλη.


– Και άλλα πολλά μικρά ή μεγάλα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, όλος ο οργανισμός που λέγεται ΑΕΚ έχει ζήσει συγκλονιστικές ανεπανάληπτες στιγμές. Πρώτα τα εγκαίνια και μετά η ΑΕΚ Νταμπλούχος με την απονομή του πρωταθλήματος να την κάνετε εσείς, ενώ παράλληλα να υπάρχει καθολική αναγώριση προς το πρόσωπο σας για το πόσο συμβάλατε στην αναγέννηση της πόλης. Πείτε μας τα συναισθήματά σας για αυτές τις δυο ξεχωριστές μοναδικές στιγμές.


Η τιμή που μου δόθηκε από τον πρόεδρο τον κ. Μελισσανίδη να απονείμω το κύπελλο του πρωταθλήματος είναι μοναδική. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε πανελλαδικό επίπεδο δήμαρχος να απονείμει το πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα να ακούγεται και να αναγγέλουν τα μεγάφωνα μέσω της αναφοράς του ονόματος μου, ότι είμαι αυτός που αναγέννησε την πόλη. Να αναδιαταχθεί δηλαδή το κατεστημένο μιας πόλης που ήταν σε παρακμή και να δημιουργηθεί μια πόλη που είναι σε ανάπτυξη . Στιγμές μοναδικές. Στιγμές μεγάλης χαράς, προσωπικής δικαίωσης αλλά και μεγάλης ευθύνης.
Όσον αφορά τα εγκαίνια ακόμα και σήμερα μετά από ένα χρόνο δεν μπορώ να προσδιορίσω τα τόσα πολλά έντονα ανάμικτα συναισθήματα, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ήμουν στο χώρο που πριν από πολλά χρόνια φορούσα την φανέλα της ΑΕΚ, και βρίσκομαι πάλι εδώ να βιώνω αυτές τις ανεπανάληπτες συγκινητικές στιγμές, σκεπτόμενος εκτός όλων των άλλων την τροπολογία που είχα περάσει το 2012 στη βουλή. Μια τροπολογία που αφορούσε την άδεια, και που εκεί επάνω "πάτησαν" όλοι οι συντελεστές για να "τρέξουν" το γήπεδο, και βεβαίως ότι η τελική διαδρομή είναι να βρίσκομαι και εγώ εδώ στο χορτάρι και να περπατώ σε ένα χώρο που και εγώ έβαλα το λιθαράκι μου ώστε να υλοποιηθεί.Γνωρίζουμε την μεγάλη λατρεία που έχετε για την ΑΕΚ. Γνωρίζουμε ότι δεν χάνετε μάλιστα αγώνα μέσα στην Αγια Σοφιά. Ποια είναι γνώμη σας για την φετινή ΑΕΚ και τι περιμένετε σε αγωνιστικό επίπεδο;


Η ΑΕΚ δεν ξεκίνησε τόσο καλά αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Αλμέιδα και το ρόστερ. Θα πρέπει όμως οι ελληνικές ομάδες να μάθουν να διαχειρίζονται το υλικό τους, αφού πλέον συμμετέχουν σε τρεις διοργανώσεις και υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να διαμορφώσουν ένα παιχνίδι. Νομίζω ότι ο Αλμέιδα έχει αυτή την δυνατότητα άσχετα αν έρθουν και κάποια αποτελέσματα που δεν είναι νικηφόρα. Αλλά με μια σωστή διαχείρηση η ΑΕΚ θα ροκανίσει την πρόσκαιρη διαφορά που έχει δημιουργηθεί και θα βρεθεί ξανά στη κορυφή, δείχνοντας ποια ομάδα πάλι είναι το φαβορί για το τίτλο.Πως οραματίζεται ο Γιάννης Βούρος την πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας - Νεας Χαλκηδόνας τα επόμενα χρόνια; Ποιο είναι το όνειρο του, ποια παρακαταθήκη θα ήθελε να αφήσει ώς δήμαρχος και ως άνθρωπος, και ποιο μήνυμα θέλει να απευθύνει στον κόσμο ενόψει των εκλογών;


Πολλές φορές μιλώ χωρίς χαρτιά και αφουγκράζομαι το ακροατήριο και μου γεννιούνται ιδέες εκείνη την στίγμη από κάτι που θα πω ή από κάτι που σκέφτομαι. Πολλές φορές το συναίσθημα παίζει ρόλο στις εκλογές, ειδικά σε αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού είμαστε γειτονιές, έχουμε συγγενείς ή φίλους ή κάποιους που συμπαθούμε σε κάποιες παρατάξεις που μπορεί να μην είναι στο δικό μας ψηφοδέλτιο. Πιστεύω αυτό που πρέπει να επικρατήσει σε αυτές τις εκλογές είναι η λογική. Άρα συγκρίνεις ψηφοδέλτια, ικανότητες, δυνατότητες, στόχους και προγράμματα, και έτσι πρέπει να αποφασίσεις ανεξάρτητα αν το συναίσθημα σου, σου υπαγορεύει να βάλεις έναν σταυρό στο γειτονά σου, που μένει στο διπλανό σπίτι και ξέρεις ότι τον έπεισαν να είναι σε ένα ψηφοδέλτιο άσχετα αν έχει ασχοληθεί ξανά ή αν είναι ικανός.

Άρα εφιστώ την προσοχή στους συμπολίτες μας, να ψηφίσουν με βάση την λογική τους και όχι το συναίσθημα τους.


Όσον αφορά την πόλη, οροματίζομαι μια πόλη που θα βιώνει μια εύρυθμη λειτουργία που θα είναι ασφαλής, με μηδενικό ποσοστό ανεργίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε εστίες απασχόλησης, με θέσεις εργασίας μέσω επιχειρήσεων ή μικρών βιοτεχνιών η μικροεπαγγελματιών που να καλύπτονται από δημότες της πόλης. 'Αρα ασφαλή πόλη, χωρίς ανεργία, και πολιτισμένη. Πολύ θα ήθελα να βλέπω στις εισόδους της πόλης τεράστιες πινακίδες που να γράφουν " μην διανοηθείς να πετάξεις ούτε το τσιγάρο σου σε αυτή την συνοικία". Συνεργασία επίσης με τους πολίτες στο θέμα της καθαριότητας. Όσο και να προσπαθεί ο τομέας αυτός και παρά τις ενέργειες μας (π.χ αγορά 4 νέων σύγχρονων αποριμματοφόρων και τοποθέτηση εκατοντάδων νέων κάδων) αν και ο πολίτης δεν βοηθήσει με τις κινήσεις του όπως με το να μην πετάει τα σκουπίδια έξω από τους κάδους ή με το να προσέχει πως τα τοποθετεί, αποτέλεσμα απόλυτα θετικό ή σε μεγάλο βαθμό, καμία δημοτική αρχή δεν θα μπορέσει να επιτύχει.


Κάπως έτσι λοιπόν οραματίζομαι την Νέα Φιλαδέλφεια και την Νέα Χαλκηδόνα. Ασφάλεια, μηδενική ανεργία, δημιούργια έργων σε διάφορα επίπεδα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια πόλη καθαρή που θα μπορεί ο καθένας χαίρεται την καθημερινότητα του όπως αρμόζει σε μια πόλη σύγχρονη ευρωπαϊκή.


Comments


bottom of page