• AEK-view

Επανήλθαν Facebook, Instagram και WhatsApp - «Συγγνώμη» από τον Μαρκ ΖούκερμπεργκTο μεγαλύτερο, «κρασάρισμα» από την ημέρα της ίδρυσής του βίωσε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 το Facebook, αλλά και οι υπόλοιπες πλατφόρμες που

Τα τρία μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ίντερνετ έμειναν για τουλάχιστον έξι ώρες εκτός λειτουργίας. Facebook, Instagram και WhatsΑpp βγήκαν εκτός λειτουργίας περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, ξεκίνησε η σταδιακή επαναφορά του Facebook στις οθόνες κινητών και υπολογιστών στους χρήστες.

Να σημειωθεί ότι η επαναφορά του Facebook συνοδεύτηκε τα πρώτα λεπτά από αρκετά τεχνικά προβλήματα.

Σοβαρότερα προβλήματα αντιμετώπισαν τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας, με αποτέλεσμα να βγουν και πάλι στο διαδίκτυο, λίγη ώρα αργότερα.
«Συγγνώμη...» από Ζούκερμπεργκ


Με ένα ποστ στο Facebook ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Μαρκ Ζούκερμπεργκ, απολογήθηκε στους χρήστες.


«Facebook, Instagram, Whatsapp και Messenger, επανέρχονται online τώρα. Συγγνώμη για την σημερινή αναστάτωση. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε».
Από πού προήλθε το πρόβλημα


Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ερευνητής Μπράιν Κερμπς, επικαλούμενος αξιόπιστη πηγή από πρόσωπο που συμμετείχε στην διαδικασία επαναλειτουργίας του Facebook, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι η βλάβη είχε να κάνει με το «Border Gateway Protocol»:


«Από αξιόπιστη πηγή: Πρόσωπο από την προσπάθεια επαναφοράς λειτουργίας, είπε ότι η διακοπή προήλθε από μία συνηθισμένη ενημέρωση «BGP» που πήγε στραβά. Αλλά, η ενημέρωση απέκλεισε τους απομακρυσμένους χρήστες από την επαναφορά των αλλαγών και τα άτομα με φυσική πρόσβαση δεν είχαν δίκτυο/πρόσβαση. Οπότε, μπλοκαρίστηκαν αμφότεροι από την αναστροφή».


Το «Border Gateway Protocol» ή αλλιώς «BGP» επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών δρομολόγησης στο διαδίκτυο και μεταφέρει τους χρήστες στους ιστότοπους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση, βοηθώντας τους να τα αναγνωρίσουν σε αυτό που είναι γνωστό ως Domain Naming System.


«Σκοτάδι» από το απόγευμα της Δευτέρας


Facebook, Instagram και WhatsApp «έπεσαν» λίγο μετά τις 18:30 της Δευτέρας.

Εκεί, ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα, με τους χρήστες να αδυνατούν να μπουν στα παραπάνω social media για να δουν τις ενημερώσεις ή τα μηνύματά τους στο Messenger. Αντίθετα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μήνυμα: «Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό τον ιστότοπο» και κάπου εκεί, ξεκίνησε το χάος!

Ο Ζούκεμπεργκ έχασε δισεκατομμύρια


Η απώλεια χρημάτων για τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι τεράστια. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του το τελευταίο 24ωρο μειώθηκε κατά 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον, ο Ζούκερμπεργκ έχει περιουσία ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι… μόλις ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.


Αυτό ήρθε ως συνέπεια της πτώσης της μετοχής της εταιρείας, ενώ παράλληλα η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει στα 160 εκατ. δολάρια μέσα σε λίγες μόνο ώρες.


Downdetector: «Το μεγαλύτερο blackout που έχει παρατηρηθεί ποτέ»


Αυτό το συμβάν δεν έχει προηγούμενο για τον γιγαντιαίο όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του. Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ», η ομαλή λειτουργία των ιστότοπων αυτών είχε σχεδόν αποκατασταθεί περίπου στη 01:00 (ώρα Ελλάδας).


Πηγή: newsbomb.gr