• Γιάννης Σηφάκης

Η σωστή διαχείριση της ήττας θα βοηθήσει την Βασίλισσα να πάει μπροστά


Μπορεί το αποτέλεσμα στην κωμόπολη Σολέ της δυτικής Γαλλίας να ήταν αρνητικό και να «έσπασε» με αυτό τον τρόπο το σερί που είχε «χτίσει» η ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, όμως αυτές οι άσχημες βραδιές μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για το μέλλον της Βασίλισσας.


Γράφει ο Γιάννη Σηφάκης


Ήταν δεδομένο ότι το τραίνο της ΑΕΚ θα δεχόταν στοπ, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη. Δεν είναι εξάλλου λογικό για μία επαγγελματική ομάδα να σημειώνει μόνο νίκες. Ο αθλητισμός από την φύση του περιλαμβάνει και τα αρνητικά αποτελέσματα.


Ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήρθε και στη Γαλλία πριν λίγες ώρες από την Βασίλισσα, εκεί όπου η έλλειψη ενέργειας και καθαρού μυαλού, σε συνδυασμό με τις απουσίες, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ήττα από την Σολέ.


Κατ’ αρχάς, έλειψε η ενέργεια στην περιφέρεια, κάτι που έδωσε την δυνατότητα στον αντίπαλο να τρέξει στο παρκέ και να σουτάρει με υψηλά ποσοστά. Το πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν κατά βάση αμυντικό και μόνον όταν είδαμε διαφορετική προσέγγιση στο ανασταλτικό κομμάτι, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου μπόρεσε να κάνει το παιχνίδι της.


Η μάχη στη Γαλλία ήταν έντονη και ιδιαιτέρως δύσκολη και για τις δύο ομάδας. Από τη μία πλευρά, η ΑΕΚ ήθελε να «κλειδώσει» την πρόκριση στην επόμενη φάση και να περιμένει τις επόμενες εβδομάδες να δει την δεύτερη ομάδα που θα την ακολουθούσε στην φάση των «16». Από την άλλη, η Σολέ ήθελε να βγάλει αντίδραση μετά το άσχημο πρόσωπο του προηγούμενου διαστήματος και να διεκδικήσει την πρόκριση, με όσες πιθανότητες της έχουν απομείνει.


Υπό αυτές τις συνθήκες η γαλλική ομάδα είχε μεγαλύτερο κίνητρο, αφού σε περίπτωση ήττας η ευρωπαϊκή της χρονιάς θα τελείωνε άδοξα. Οι Γάλλοι χρειάζονται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προκριθούν αλλά έδειξαν ότι το θέλουν αρκετά.


Η Βασίλισσα με τις απουσίες των Λοτζέσκι και Σλότερ, το σκαμπανέβασμα των Ζήση και Λάνγκφορντ, καθώς και την μέτρια κατάσταση του Χρυσικόπουλου -δεν μπορούσε να «βγάλει» κι άλλον αγώνα μέσα σε τέσσερις ημέρες- προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα όπλα δεύτερης γραμμής που διαθέτει και ρίσκαρε αρκετά μέχρι το τέλος του αγώνα.


Γκίκας, Κατσίβελης και Ρογκαβόπουλος έδωσαν πολύτιμες λύσεις στο παρκέ, αλλά δεν μπήκαν τα μεγάλα σουτ ώστε να βρει τρόπο η ΑΕΚ να ξεκλειδώσει την γαλλική άμυνα και να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα.


Για τις επιλογές από τον πάγκο ελέγχεται και ο ίδιος ο προπονητής της ομάδας, καθώς ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δεν αξιοποίησε στο έπακρο τον Ρογκαβόπουλο, η παρουσία του οποίου έλυσε προβλήματα στην χθεσινή προβληματική περιφέρεια.


Ο κόουτς ελέγχεται και για τις επιλογές της Βασίλισσας στα τελευταία λεπτά του αγώνα, εκεί όπου η ομάδα δεν επιχείρησε να στείλει την μπάλα στο λόου-ποστ και να επιτεθεί με τον Μορέιρα (έκανε πολύ καλό παιχνίδι), αλλά επέλεξε ένα μονοδιάστατο παιχνίδι απομόνωσης με την μπάλα να πηγαίνει στον Λάνγκφορντ για να σκοράρει με προσωπική ενέργεια.


Από την ώρα που τα κρίσιμα σουτ δεν μπήκαν και η ΑΕΚ επέλεξε να «χτυπήσει» το ματς αντί να το ελέγξει, ήταν λογικό ότι η αστοχία θα κόστιζε στην άμυνα και η διαφορά θα αυξανόταν αντί να μειώνεται...


Από ‘κει και πέρα, όμως, η ήττα που ήρθε στη Γαλλία σαφώς και δεν κοστίζει σε τίποτα. Η διαχείριση της ήττας και η διόρθωση των κακώς κειμένων ίσα-ίσα θα βοηθήσει την Βασίλισσα στις προσπάθειες που κάνει σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Η έλλειψη ρυθμού που παρατηρείται με το εφετινό τροποποιημένο καλεντάρι αποτελεί τροχοπέδη στον προγραμματισμό των ομάδων και είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.


Η συνέχεια θα είναι εξίσου απαιτητική και δύσκολη, με τις επιστροφές των τραυματιών όμως και με αρκετή δουλειά, το επίπεδο της Βασίλισσας μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο και να δούμε να βγάζει περισσότερα πράγματα στο παρκέ.


Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θα ελεγχθεί και για αυτό, αφού η διαχείριση των άσχημων αποτελεσμάτων είναι βασικό συστατικό μίας επιτυχημένης ομάδας.


Ειδικά όταν μιλάμε για ένα τεράστιο κλαμπ όπως είναι η ΑΕΚ...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΠΕΝΑ ΠΟΥ "ΚΑΙΕΙ"