• Κυριάκος Χήνας

Η 97χρονη θριαμβική ιστορία μας είναι οδοδείκτης και εγγυητής του μέλλοντος

Αδήριτη φαντάζει η πρακτική να ασχολούμαστε και να φωτίζουμε κάθε επίκαιρο κρίσιμο διακύβευμα,αλλά εξίσου αναγκαία είναι να επιχειρούμε κατά περιόδους μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης στην ποδοσφαιρική ομάδα,ώστε να έχουμε μια πολυπρισματική γενική θεώρηση που θα βοηθήσει να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα.Η ουσία είναι να μην αναλωθούμε ούτε σε υμνολόγια ωραιοποιώντας την πραγματικότητα ούτε σε θρηνωδίες απαιτώντας ουτοπίες.

1. Στο θέμα του γηπέδου υπάρχει μια δρομολογημένη χρονική πορεία,η οποία ενίοτε κωλυσιεργεί με φυσιολογικά εμπόδια της γραφειοκρατίας,ευτυχώς όχι με υπονομεύσεις και ακυρώσεις υποσχέσεων.Ο Δήμος αξιολογεί ως σημαντικά τα πλεονεκτήματα που προσπορίζει για την περιοχή η ανέγερση και ολόθυμα υποστηρίζει,η Περιφέρεια μεριμνά με συνέπεια για το έργο,ενώ η κυβέρνηση έχει θετικό πρόσημο στις σχετικές κινήσεις της.Συνολικά,δε διαφαίνεται κάποια ανησυχητική παράμετρος.

2. Οι προπονητικοί χώροι στα Σπάτα και η διαμόρφωση αξιοσήμαντων εγκαταστάσεων για τις Υποδομές πιστώνονται στα θετικά της διοίκησης.Υπάρχει όμως η αδικαιολόγητη χρόνια αβελτηρία στην ανάδειξη χαρισματικών ποδοσφαιριστών,όπως π.χ. στον ΠΑΟ.Τελευταία,διαπιστώθηκε μια ακόμη απόπειρα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση,αλλά σε αυτό το θέμα υπάρχει πάντοτε επιφυλακτικότητα στον κόσμο λόγω των πολλών άκαρπων αποτυχημένων προσπαθειών.


3. Προφανώς έχουμε υποτιμήσει το θέμα του Ιωνικού Κέντρου,στο χώρο του Σταθμού ΗΣΑΠ στον Περισσό.Οι ουσιαστικές προσπάθειες του θεοφώτιστου Μητροπολίτη Γαβριήλ των μεγάλων οριζόντων,απέδωσαν και σε λίγο θα υπάρχει κοντά στα δύο μουσεία του γηπέδου μια άλλη πνευματική εστία,ικανή να εμπλουτίσει τον Πολιτισμό. Υπάρχει βέβαια ένα ζήτημα στον προσφυγικό πολιτισμό: αν συνυπολογίσουμε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού του νέου γηπέδου,το Μουσείο που κυοφορείται απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟ με προσφυγικό πρόταγμα,αλλά και άλλα παρεμφερή μουσεία,το σημαντικό είναι να υπάρξει συνεργασία και αλληλοβοήθεια (όπως συμβαίνει σε ταυτόσημα Μουσεία σε χώρες της Ευρώπης) και όχι στείρος ανταγωνισμός και υπονομεύσεις.

4. Στο αγωνιστικό ζήτημα-πρόβλημα υπάρχει πασιφανής υστέρηση.Περιττεύουν οι αναλύσεις,έχουν επισημανθεί επιτυχώς τα πάντα,με απόληξη τη διαπίστωση της παταγώδους αποτυχίας τόσο του σχεδιασμού όσο και της προπονητικής διαχείρισης της ομάδας.Γνήσια η αγωνία του μαχόμενου οπαδού για την ποιότητα της ομάδας που θα εγκαινιάσει το νέο γήπεδο.

5. Το πράγματι κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών στην ΕΠΟ εξελίχθηκε με την ενίσχυση των δυνάμεων που προσανατολίζονται στη διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος των ίσων ευκαιριών και την επικράτηση του καλύτερου μέσα στο γήπεδο.Οποιαδήποτε όμως επανάπαυση θα αποβεί μοιραία.Η απώλεια της δύναμης όσων βυσσοδομούν στο παρασκήνιο πάντοτε οδηγεί σε απεγνωσμένη αντεπίθεση,για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.Η πορεία είναι μακρά και δε γνωρίζουμε ακόμη τα όπλα που θα επιστρατευθούν.6. H οικονομική σταθερότητα,που διασφαλίστηκε μέχρι τώρα με πειστική οργάνωση,δεν πρέπει να διασαλευθεί.Είναι δύσκολο να κρατήσεις την ισορροπία σε τόσο δύστηνες εποχές,όταν μάλιστα δεν έχεις και αξιόλογα έσοδα από την Ευρώπη,αλλά από τη διοίκηση δεν απουσιάζει η ορθολογισμένη σωφροσύνη.

7. Η ενδυνάμωση της εμβέλειας της ΑΕΚ σε ευρωπα'ι'κό επίπεδο θα είναι πασίδηλη με το νέο γήπεδο,όσοι έχουν ζήσει στη Δυτική Ευρώπη γνωρίζουν ότι αυτό το στοιχείο είναι το διαβατήριο για να αρχίσουν να σε υπολογίζουν.Όμως δεν αρκεί αυτό.Χρειάζεται,ειδικά τώρα που ανατροφοδοτείται η οργανωτική δομή της ΑΕΚ,να αναζητήσουμε ερείσματα σε διεθνείς προσωπικότητες και θεσμικούς φορείς που έχουν λόγο σε αποφάσεις.Στο σημείο αυτό υστερούμε,καθώς δεν έχουμε ζητήσει και την άποψη των ομογενών που βιώνουν αυθεντικά τη διεθνή πραγματικότητα ( έχουμε αρκετούς αξιόλογους ενωσίτες εκεί) και γνωρίζουν να μας καθοδηγήσουν.

Ας είμαστε ενωμένοι,χωρίς τις παλαιές διχαστικές ψυχώσεις,η ΑΕΚ εισέρχεται σε μια περίοδο όπου η πλειοψηφία των στοιχείων που την απαρτίζουν έχει θετικό πρόσημο.Η 97χρονη θριαμβική ιστορία μας είναι οδοδείκτης και εγγυητής του μέλλοντος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΠΕΝΑ ΠΟΥ "ΚΑΙΕΙ"