top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAEK-view

Ιερό Παρεκκλήσι: Ο Μελισσανίδης άναψε το πρώτο καντήλι - Άμεσα διαθέσιμο για γάμους-βαφτίσεις!Στη διάθεση του κόσμου για τέλεση γάμων και βαφτίσεων τίθεται άμεσα το Ιερό Παρακκλήσι της Αγίας Σοφίας και του Οσίου Λουκά στην OPAP Arena, τα Θυρανοίξια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (29/5).
Μάλιστα το πρώτο καντήλι στον ιερό ναό άναψε ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης (που ήταν εμφανώς συγκινημένος). Όπως άλλωστε υπογράμμισε η ΠΑΕ ΑΕΚ στη σχετική της ανακοίνωση, όπου στάθηκε και στη διαχρονική σχέση της «Ένωσης» με την Εκκλησία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.


Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:«Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου, το οποίο βρίσκεται στο κτίριο της βόρειας εισόδου της OPAP ARENA και τιμάται επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας και του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω. Την Ακολουθία των Θυρανοιξίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και παρούσα ήταν σύσσωμη η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μελισσανίδη.


Η σημερινή ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία για την ιστορική αυτή τελετή, καθώς είναι η επέτειος των 570 χρόνων από την αποφράδα ημέρα της Άλωσης της Πόλης. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε την τιμή να ανάψει ο ίδιος το πρώτο καντήλι, επευφημούμενος από το πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τους χώρους πέριξ του παρεκκλησίου και που συμμετείχε στην τελετή των εγκαινίων, αλλά και στη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ τόνισε μεταξύ άλλων: ''Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και ευλογία για έναν άνθρωπο να μπορεί να θεμελιώνει ιερούς ναούς, χώρους όπου εκεί τελεσιουργούνται τα ιερά μυστήρια, με πρώτο το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, τη Θεία Λειτουργία. Σήμερα, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΑΕΚ, ο αγαπητός μας Δημήτριος Μελισσανίδης, έχοντας διαδραματίσει μία πορεία πόνων, αγώνων, θλίψεων, μα πάνω από όλα επιμονής, πίστεως και θάρρους, ολοκλήρωσε την κατασκευή του ιστορικού χώρου του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, φέρνοντας στο χώρο αυτόν τρόπαια, νίκες, υπερηφάνεια, καμάρι και ιστορική συνοχή και συλλογικότητα. Από την πρώτη στιγμή -και μεταφράζω τα λόγια, τα οποία μοιράστηκε με εμένα που με τιμά με τη φιλία του και με τη σχέση που μας διακρίνει- είπε θέλω να κάνω στο χώρο αυτό τον ναό της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Λουκά, να κάνω στο χώρο αυτό ένα παρεκκλήσι, για να συνδέεται με τις ρίζες που έχει η ομάδα μας, με τις ρίζες που έχει αυτό το ιστορικό σωματείο με την ορθοδοξία, με την πίστη μας. Θέλω να πω στον αγαπητό μου Πρόεδρο να είναι άξιος. Συγχαρητήρια πρόεδρε!''.


Η τελετή των Θυρανοιξίων ήρθε να επιβεβαιώσει τη στενή και διαχρονική σχέση της ΑΕΚ με την Εκκλησία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Το 1926, ο εξορισθείς στην Ελλάδα μακαριστός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ο ΣΤ’ είχε απευθυνθεί στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο, ώστε να αποκτήσει η ΑΕΚ τον χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί έμελλε να ιδρυθεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος Νέας Φιλαδελφείας (αντίγραφο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος στο Πέραν Κωνσταντινουπόλεως) και να κατασκευαστούν αρχικά το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ και πρόσφατα η OPAP ARENA.Την τελετή τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνος Γιάννης Βούρος και η πρώην Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, ενώ παρευρέθη σύσσωμο το ΔΣ του Συνδέσμου Παλαιμάχων της ΑΕΚ.


Το παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας και του Οσίου Λουκά είναι πια και επίσημα σε λειτουργία και περιμένει τους φίλους της ΑΕΚ να το επισκέπτονται και να το επιλέγουν για γάμους και βαπτίσεις».

Comments


bottom of page