• AEK-view

Κορωνοϊός: «Κόκκινη» η Αττική -Ποια είναι τα νέα μέτρα


Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών στην Αττική οδήγησε στον χαρακτηρισμό της Περιφερειακής Ενότητας ως «κόκκινη» και για τον λόγο αυτό από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, επαναλειτουργούν -με φυσική παρουσία- μόνο τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου.


«Τα βλέμματα όλων μετακινήθηκαν από τη βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Είδαμε σαφή άνοδο των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής, στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, εκτιμάται ότι υπάρχουν 2.800 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο, ενώ στο 43% ανέρχεται η πληρότητα απλών κλινών κορωνοϊού στην Αττική και στο 61% η πληρότητας στις ΜΕΘ-COVID.

«Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές και να λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click in shop. Χαρδαλιάς: Eπανέρχεται ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας Επανέρχεται από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιά.Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α - επιτήρησης με κίτρινο χρώμα και το επίπεδο Β - αυξημένου κινδύνου με κόκκινο χρώμα και στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 • Περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033.

 • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό

 • Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ

Στο επίπεδο Α ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

 • Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

 • Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

 • Λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.

 • Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.

 • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.

 • Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
Το πώς θα λειτουργήσει η αγορά και τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοινώνουν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετέχει επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.


Πηγή : CNN Greece

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΠΕΝΑ ΠΟΥ "ΚΑΙΕΙ"