top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAEK-view

Το ΣτΕ δικαίωσε την Μυρτώ: Θα λάβει αποζημίωση από το Δημόσιο για την επίθεση και τον βιασμό



Αποζημίωση οφείλει να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο στην «Μυρτώ της Πάρου».

Πρόκειται για το νεαρό κορίτσι το οποίο στις 22 Ιουλίου του 2012 σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε δεχθεί άγρια επίθεση και βιασμό από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και εργάζονταν στη Πάρο. Το έγκλημα σε βάρος της κοπέλας σημειώθηκε στην παραλία «Χρυσή Ακτή» του ίδιου νησιού και έκτοτε η κοπέλα παραμένει καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με αναπηρίας 100%.


Η απόφαση για την «Μυρτώ της Πάρου»

Την απόφαση για αποζημίωση της Μ. Παπαδομιχελάκη για τα όσα υπέστην έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και συγκεκριμένα το Α Τμήμα του, το οποίο έκανε δεκτή την σχετική αίτηση της μητέράς της Μαρίας Κοτρώτσου. Η τελευταία ως δικαστικής συμπαραστάτρια της κόρης της διεκδικούσε να καταβληθεί στο παιδί της χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της.

Το ΣτΕ με την απόφαση που εξέδωσε δικαίωσε την πλευρά της κοπέλας και αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείο, με την οποία είχε κριθεί πως η Μυρτώ δεν δικαιούται αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω των πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας. Πλέον, μετά την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει η κοπέλα από το Ελληνικό Δημόσιο θα καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο αναπέμφθηκε η υπόθεση.


Στην σχετική απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ αναφέρει πως υπάρχει «αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρόν στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας και του επιζήμιου αποτελέσματος (της προσβολής υγείας ή σώματος) τρίτου». Ακόμη, οι δικαστές αναφέρουν «πως δεν αίρεται ο αιτιώδης σύνδεσμος εκ του ότι παρεμβάλλεται η εγκληματική ενέργεια του αλλοδαπού».

Ακόμη, μεταξύ άλλων, στην απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν: «.. υπάρχει γενικώς και αφηρημένως αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης αυτής παραλείψεως των οργάνων του Δημοσίου και της ζημίας (λ.χ. βλάβης του σώματος ή της υγείας ή θανατώσεως) τρίτου προσώπου, η οποία προκαλείται όταν ο παρανόμως εισελθών και διαμένων στην Ελλάδα υπήκοος τρίτης χώρας προσβάλει απολύτως προστατευόμενο έννομο αγαθό».

Η πολύκροτη υπόθεση της Μυρτώς της Πάρου

Στις 23 Ιουλίου του 2012, μία ανήλικη κοπέλα, ονόματι Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, βρέθηκε ημίγυμνη, χτυπημένη και σε κώμα, σε μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Πάρου. Το κεφάλι της είχε υποστεί σφοδρό χτύπημα από πέτρα, που ζύγιζε 5 κιλά.


Οι αρχές διέταξαν να διακομιστεί το συντομότερο δυνατό σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας, ώστε να της παρέχουν άμεση φροντίδα, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του δράστη.

Αρχικά, οι έρευνες της Αστυνομίας εξέταζαν το περιστατικό ως ατύχημα. Παρ’ όλα αυτά, λίγο καιρό αργότερα, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ίχνη σπέρματος στο σώμα της κοπέλας, με αποτέλεσμα οι αρχές να επανεκκινήσουν τις έρευνες.

Το θύμα της υπόθεσης ήταν η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, η οποία ήταν 15 ετών. Μετά τα γεγονότα η κοινή γνώμη ευαισθητοποιήθηκε και χιλιάδες δωρεές πραγματοποιήθηκαν, συγκεντρώνοντας περίπου 10 χιλιάδες ευρώ για τα έξοδα θεραπείας. Κατά τον Οκτώβριο του 2012, το κορίτσι, πλέον είχε ξυπνήσει από το κώμα, και βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης.

Το 2013, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, Υπουργός Υγείας τότε, ανακοίνωσε ότι το θύμα θα διακομιστεί σε κλινική των ΗΠΑ, με τα έξοδα πληρωμένα από την κυβέρνηση. Η χρηματοδότηση συνεχίστηκε και με τον επόμενο Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν κι άλλοι χρηματοδότες ενώ μαζεύτηκαν και χρήματα από την Ελληνοαμερικανική ένωση στις ΗΠΑ, για τη θεραπεία της στο παιδικό νοσοκομείο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Κατά τον Μάιο του 2017, το κέντρο αποκατάστασης στο οποίο βρισκόταν ανακοίνωσε σε μία εκδήλωση προς τιμήν της ότι σωματικά έχει αποκατασταθεί και ότι ήταν εφικτό να επιστρέψει στο πατρικό της.

Ωστόσο, παραμένει έως και σήμερα σε διαδικασία συνεχούς αποκατάστασης, καθώς σύμφωνα με τη μητέρα της, η Μυρτώ αδυνατεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά και δεν μπορεί να τραφεί μόνη της.


Πηγή: thestandard.gr


Kommentare


bottom of page