top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚυριάκος Χήνας

Kυριάκος Χήνας : "Να έρθει ο προπονητής που με τις κατάλληλες μεταγραφές θα αναδιαμορφώσει την ΑΕΚ"
Εάν επρόκειτο για μια ιδιωτική εμπορική επιχείρηση,τότε ουδείς νομιμοποιούνταν να παρέμβει με γνώμη που θα διεκδικούσε δικαίωση.Μια αθλητική ομάδα είναι όμως μια συνισταμένη ιστορικής συνείδησης και αξιών-διοικητικής καθοδήγησης-λα'ι'κής αφοσίωσης σε μια αμοιβαία διαλεκτική συνάρθρωση.Η ηγεσία αποφασίζει,αλλά η έκφραση γνώμης από οπαδούς που πονάνε τα Σύμβολα είναι απαραίτητη,όχι μόνον ανεκτή. Το κρίσιμο σταυροδρόμι της ΑΕΚ σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο επικεντρώνεται επειγόντως στην τεχνική ηγεσία.Οι υποστηρικτές του Χιμένεθ ξεκινούν από ετερόκλιτη αφετηρία: άλλοι βρίσκουν το θέμα ως προνομιακό πεδίο για να ξιφουλκήσουν κατά του Μελισσανίδη,άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι δίκαιο να κριθεί ο προπονητής με τόσο χαμηλό επίπεδο παικτών,άλλοι ότι ήρθε στη μέση της χρονιάς και η ομάδα δεν είναι δική του,άλλοι ότι πρέπει να του πιστωθούν οι τίτλοι σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.


Με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα του Χιμένεθ,διατηρούμε τη σαφή πεποίθηση ότι έχει δίκιο η απέναντι πλευρά,τα επιχειρήματά της είναι καταλυτικά:


1. Δυστυχώς,έχει χάσει τα αποδυτήρια με προσωπικές κόντρες και απαξιωτικές συμπεριφορές,ενώ χρειάζεται ένας προπονητής που με το κύρος και το σεβασμό του θα εμπνέει και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες κάθε ποδοσφαιριστή.


2. Δεν έχει μορφοποιήσει κανένα επιθετικό πλάνο ανάπτυξης,με σαφή προσδιορισμό των κινήσεων με ή χωρίς την μπάλα όποιου συμμετέχει στην επιθετική λειτουργία.


3. Αφόρητη είναι η επαναλαμβανόμενη πρακτική του να επιλέγει κραυγαλέα αμυντικογενή ενδεκάδα,που δεν έχει επιθετική προοπτική,ακόμη και σε αγώνες με υποδεέστερο αντίπαλο.


4. Αλλάζει συνεχώς χωρίς αιτία την αμυντική γραμμή και ειδικά τους τερματοφύλακες,με αποτέλεσμα να μην εμπεδώνεται η απαραίτητη επικοινωνία και αλληλοκάλυψη των παικτών.


5. Πολλές δηλώσεις του είναι αντιφατικές και εκτός πραγματικότητας,με αποτέλεσμα να μην οδηγούν σε διεξόδους λύσης.Πρόσφατο παράδειγμα η άποψή του ότι η ομάδα παίζει καλά μέχρι να κουραστεί,ενώ στον αγώνα με τον ΟΣΦΠ έχανε με 0-4 πολύ ενωρίς.Αργότερα παραπονούνταν για την όντως τραγική κατάσταση που βρήκε στην εκγύμναση των ποδοσφαιριστών,αλλά δεν τη βελτίωσε επί τέσσερις ολόκληρους μήνες.


6. Έκρινε ότι "δεν είναι ότι δε θέλουν τα παιδιά,αλλά δεν μπορούν",ενώ παρέλαβε την ομάδα στο -6 από την κορυφή και την έφτασε στο -26,χωρίς να δείξει την παραμικρή αγωνιστική ποιότητα.Στον ίδιο προσανατολισμό είναι η εξωπραγματική αξιολόγηση ότι "αυτό που πέτυχα φέτος είναι μεγαλύτερο από το πρωτάθλημα του 2018" θέλοντας να εξυψώσει εντελώς υπερβολικά τη δική του προσπάθεια φέτος.


7. Πάνω από όλα,προπονητής υψηλής αποδοτικότητας είναι όποιος--με τη σοβαρότητα,την πειθαρχία και την πειθώ λόγω της αξίας του--καταφέρει να εμπνέει τους ποδοσφαιριστές για να συνειδητοποιούν τους στόχους της ομάδας και τις δικές τους υποχρεώσεις.


Ας τιμούμε τη θαυμαστή ανθρώπινη διάσταση του Μανόλο Χιμένεθ,ο οποίος στρατευόταν με συνείδηση για να υπηρετήσει την ΑΕΚ σε χαλεπές περιόδους,αλλά συντομότατα ας εμπιστευθούμε μια τεχνική ηγεσία που θα αναδιαμορφώσει--ασφαλώς με τις κατάλληλες μετεγγραφές--την ομάδα στο ύψος που της αξίζει.


bottom of page