top of page
  • AEK-view

Mητσοτάκης : Αύξηση 2% του κατώτατου μισθού


Τις δυσκολίες μιας γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού φέτος εξήγησε εκτενώς στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αύξηση του κατώτατου είναι το μόλις στο 2%, ανεβάζοντάς τον στα 663 ευρώ το μήνα, ενώ συμπαρασύρει σειρά επιδομάτων που επίσης θα αυξηθούν.


Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ανεβάσει τον πήχη στα 800 ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου είχε δώσει στους εργαζόμενους από 585, μόλις 650 ευρώ, αντί για τουλάχιστον 750 προκαλώντας τότε ποικίλες αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση ο κατώτατος θα είναι το επόμενο πεδίο πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα με τα κόμματα της δεύτερης να πλειοδοτούν εκ του ασφαλούς.


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στις δυσκολίες των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας και υπογράμμισε ότι στο διάλογο που προηγήθηκε οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, και των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία. Ο ίδιος τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών περιέγραψαν πραγματικές συνθήκες καθώς το ΑΕΠ πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8%. «Αυτό το οποίο όμως ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά».


Τόνισε ότι η αύξηση «την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων». «Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική. Αλλά η κατεύθυνσή της παραμένει ουσιαστική διότι δείχνει ότι σταθερό μέλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η αύξηση αυτή -εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας- σηματοδοτεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά».


Σήμα διπλής επανεκκίνησης


«Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την απόφαση αυτή ως ένα διπλό σήμα: Ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμίζω ότι η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος -πριν τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής- θα κλείσει την Παρασκευή με την ολοκλήρωση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, όμως, η αύξηση αυτή την οποία θα εισηγηθεί σήμερα ο Υπουργός Εργασίας είναι και σήμα του κοινωνικού προσανατολισμού της πολιτικής μας.


Πηγή : insider.gr

bottom of page