top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAEK-view

Oποιος έρθει στο εξής, θα έχει χάσει όλη την προετοιμασία (Α' Μέρος)

Γράφει ο Νίκος Σηφάκης

Είναι αλήθεια ότι στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια οι οπαδοί της στην πλειοψηφία τους δεν μένουν καθόλου ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της ΠΑΕ στον μεταγραφικό τομέα.


Προσωπικά, θα συμφωνήσω με όσους ισχυρίζονται ότι την περυσινή χρονιά, το πρόσημο των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν (σε γενικές γραμμές) ήταν θετικό.

Η αξία των Γκαρσία, Τάνκοβιτς, Ανσαριφάρντ, Σάκχοφ, Σιμάνσκι (ήταν δανεικός και αγοράστηκε) δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι χαμηλής δυναμικότητας.


Απόδειξη ότι για την νέα χρονιά που ξεκινάει, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ενωσίτες οπαδοί δεν λένε «όχι» στους συγκεκριμένους παίκτες.


Αντιθέτως, στους… Ενομπακάρε (!), Ινσούα, Χνιντ, Νεντελτσεάρου, και αργότερα Ντατσένκο, η αστοχία ήταν μεγάλη, αν και η συμμετοχή των δυο τελευταίων στην εθνική Τυνησίας και Ρουμανίας αντίστοιχα, δεν προμήνυε την «καταστροφή» που θα ερχόταν στην οπισθοφυλακή.


Από την άλλη, ας μην παραλείπουμε ότι σε καμία ομάδα τον κόσμο δεν «βγαίνουν» οι μεταγραφές στο σύνολό τους, ακόμα κι όταν μιλάμε για τεράστια μεγέθη στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Μια ενδελεχής ματιά επ’ αυτού, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.


Επομένως, τις πταίει για την «ανορθογραφία»;


Κυρίως οι λανθασμένες επιλογές στους προπονητές. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει έστω και στοιχειώδης λόγος για εκείνον τον απίθανο Πορτογάλο Καρντόσο, ενώ για τον Καρρέρα ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί να του αποδοθεί είναι «τίμιος» μεν, «λίγος» δε…


Ε, όταν ζητάς εκ των υστέρων από τον Κωστένογλου και τον φιλότιμο Χιμένεθ (από... 2-3 φορές ο καθένας) να έρθει να μπαλώσει εκείνα για τα οποία ο ίδιος δεν ευθύνεται, είναι λογικό η ομάδα να απομακρύνεται από τους στόχους της και κάποια στιγμή να παραπαίει…


Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι από την άνοδο στην Super Legaue και εντεύθεν, η Διοίκηση της ΠΑΕ στον τομέα αυτό έχει κάνει πολλά και μαζεμένα λάθη, με ελάχιστες εξαιρέσεις.


Νομίζω ότι στο ζήτημα των προπονητών, επί της ουσίας έχει… σκορπίσει πολλά χρήματα. σε αποζημιώσεις. Η επιλογή προπονητών με βάση την αξία τους, είναι μεγάλη υπόθεση.


Χίλιες φορές προτιμότερο να πάρεις κάποιον (κατά το δυνατόν) διακεκριμένο και να τον πληρώσεις πιο ακριβά (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ τέτοιοι στην αγορά και είναι σίγουρο ότι εάν έχεις ενδιαφέρον πρότζεκτ μπορείς να τους πείσεις, δεν είναι όλοι… Τούχελ, Μουρίνιο ή Τσόλο Σιμεόνε, ο οποίος παρεμπιπτόντως πριν από δέκα χρόνια, σχετικά άγνωστος ακόμα, ήταν υποψήφιος αλλά προτιμήθηκε ο Μανόλο Χιμένεθ) παρά να καταλήγεις σε αμφίβολης ποιότητας τεχνικούς, που αποδεικνύονται λανθασμένες επιλογές και απαιτούν σύμφωνα με το συμβόλαιό τους τεράστια αποζημίωση. Σαν να λέμε ότι έχεις το κεφάλι σου (πιο) ήσυχο…


Διότι τότε, εκτός αυτών των χρημάτων που δίνεις για να κάθεται ο κάθε τέως τεχνικός, έχεις να πληρώσεις και τον νέο προπονητή, και φυσικά όχι μόνο αυτόν, αλλά και το επιτελείο του. Μην το ψάχνετε, η ΠΑΕ ΑΕΚ εξ αιτίας αυτού, «έχει μπει μέσα» πολλά, μα πάρα πολλά λεφτά και η ευθύνη τής ανήκει ολοκληρωτικά.


Φέτος, τα πράγματα έγιναν σαφώς καλύτερα. Η επιλογή του Βλάνταν Μιλόγεβιτς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε πρόχειρη, ούτε ατυχής. Ο Σέρβος με το γνωστό του επιτυχημένο παρελθόν, καλείται να δώσει στην νέα, τη «δική του» ΑΕΚ, τρία κυρίαρχα στοιχεία: προσωπικότητα, αγωνιστικό πνεύμα και αυτοπεποίθηση.


Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μεταγραφές, και μάλιστα σε θέσεις που ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Δημήτρης Μελισσανίδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ποιοτικό έλλειμμα. Μόνο που έχουν αργήσει χαρακτηριστικά, έπρεπε να είχαν γίνει χθες…


Κι αυτό διότι όποιος έρθει στο εξής, ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΟΛΗ την προετοιμασία.


Για εκείνους που θα σπεύσουν να πουν ότι όλες οι ομάδες κάνουν προετοιμασία Ιούνιο ή Ιούλιο και κάποιες δυνατές μεταγραφές τον Αύγουστο, έχω να πω ότι γνωρίζουν την απάντηση, αλλά προφανώς ρωτούν «για να περάσει η ώρα».


Ξέρουν δηλαδή ότι μια ομάδα που έχει κρατήσει τον ίδιο προπονητή, τον βασικό κορμό ποδοσφαιριστών που έχουν αποκτήσει σταθερότητα, ρυθμό, τακτική και οι παίκτες συνεννοούνται μεταξύ τους με ένα βλέμμα, δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ να αποκτήσει ποδοσφαιριστές, ακόμα και την τελευταία ημέρα του Αυγούστου.


Στην ΑΕΚ όμως, όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν έχουν γίνει, αλλά αποτελούν και το ζητούμενο!


Τεράστια η διαφορά…


* Ακολουθεί το Β' Μέρος

bottom of page