top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAEK-view

Wyscout ανάλυση: Σάρωσε όλε τις στατιστικές κατηγορίες η ΑΕΚΑΡΑ του Αλμέιδα, και παίρνει τον τίτλο!



Τα νούμερα της φετινής ΑΕΚ είναι έως και υπερηχητικά για τα ελληνικά δεδομένα καθώς αυτό που κατάφερε από τον πρώτο κιόλας χρόνο ο Ματίας Αλμέιδα είναι πιο ψηλοτάβανο -σε πολλές παραμέτρους- από όλα τα πρόσφατα δείγματα που άφησαν οι πρωταθλητές της ελληνικής Λίγκας. Σύγχρονο ποδόσφαιρο, μεγάλη ένταση και ένα αγαπημένο γκρουπ έγραψαν ιστορία φέροντας το πρωτάθλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στο γιατί δε χωράει καν κουβέντα για το ποια ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα τη φετινή σεζόν.



Σχεδόν 20 γκολ διαφορά από τον Παναθηναϊκό!

Η ΑΕΚ έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 65 γκολ. Μπροστά από την «Ένωση» σε αποτελεσματικότητα βρίσκεται μόνο ο Ολυμπιακός με τέσσερα γκολ παραπάνω. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο βασικός ανταγωνιστής για τον τίτλο Παναθηναϊκός έχει την 5η επίθεση του πρωταθλήματος έχοντας σκοράρει μόλις 46 γκολ. Σπάνια συμβαίνει να διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή ομάδα με τόσο χαμηλή παραγωγή γκολ όπως ο φετινός Παναθηναϊκός, όμως φέτος συνέβη τουλάχιστον μέχρι την προτελευταία αγωνιστική.


Μεγάλη διαφορά και στα xGoals

Στα xGoals η ΑΕΚ… βασιλεύει, αφού βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατηγορίας με συνολικό συντελεστή 69.5. Η διαφορά της αξιολόγησης των τελικών της σε σχέση με εκείνη του Παναθηναϊκού είναι χαώδης για ομάδες που διεκδίκησαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος για τόσο καιρό. Οι «πράσινοι» είναι στο 59.4, ενώ ο Ολυμπιακός είναι -αισθητά- πιο πάνω είναι στο 66.7.


Η μεγαλύτερη κατοχή μπάλας παρά το άμεσο ποδόσφαιρο

Παρότι το πιο άμεσο ποδόσφαιρο υψηλού ρυθμού που βρίσκεται αρκετά πάνω από τους μέσους όρους της κατηγορίας, ήταν (και είναι) σήμα κατατεθέν της φετινής ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, η «Ένωση» είναι και η ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας στο ελληνικό πρωτάθλημα με μέσο όρο 61.3% ανά αγώνα. Ο Παναθηναϊκός παρότι είναι από τις ομάδες που «κουράζουν» την μπάλα είναι στο 58.4% ενώ ο Ολυμπιακός είναι στο 56%.


Πάσες-κλειδιά: 1η η ΑΕΚ, 5ος ο Παναθηναϊκός

Η κατηγορία «key passes» στο Wyscout είναι μια από τις πιο ενδεικτικές παραμέτρους που αφορούν τη δημιουργία της κάθε ομάδες. Πρόκειται για τις πάσες κλειδιά, οι οποίες ξεκλειδώνουν την αντίπαλη άμυνα και δημιουργούν άμεσο ρήγμα. Η ΑΕΚ είναι στην κορυφή της συγκεκριμένης κατηγορίας με 165, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι και εδώ (όπως και στην παραγωγικότητα) στην 5η θέση με 117. Δεύτερος είναι ο ΠΑΟΚ (146) και τρίτος ο Ολυμπιακός (140).



Μεγάλη διαφορά και στις πάσες στο τελευταίο τρίτο

Η ΑΕΚ είναι μακράν πρώτη και στις πάσες προς το αντίπαλο τελευταίο τρίτο, γεγονός λογικό αφού η ομάδα του Αλμέιδα είναι η βασίλισσα σε ότι αφορά τις ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή. Η «Ένωση» έχει 2218 πάσες στο τελευταίο τρίτο και ο Παναθηναϊκός είναι στην τρίτη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία με 1978.


Δεν υπάρχει καν σύγκριση στην πίεση ψηλά…

Η κατηγορία PPDA είναι ένας… μετρητής (τουλάχιστον σε επίπεδο ένδειξης) της πίεσης που ασκεί η κάθε ομάδα ψηλά. Η συγκεκριμένη παράμετρος μετράει τις πάσες που «επιτρέπει» η κάθε ομάδα στον αντίπαλο μέχρι την πρώτη της αμυντική ενέργεια. Τα νούμερα της ΑΕΚ στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα με τις 5.7 πάσες που «επιτρέπει» ανά επίθεση του αντιπάλου. Ο συντελεστής υπήρξε ακόμα καλύτερος κατά τη διάρκεια της σεζόν, ωστόσο είναι λογικό με την κούραση των συνεχόμενων αγώνων να έπεσε λίγο. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός «επιτρέπουν» πάνω από 8 πάσες, ενώ οι αμέσως πιο πιεστικές ομάδες μετά την ΑΕΚ είναι ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ!


Σε ότι αφορά την ένταση, κλέβει… εκκλησία

Το Challenge Intensity του Wyscout μετράει την ένταση που έβγαλε η κάθε ομάδα στους αγώνες της. Η ΑΕΚ κάνει πάρτι και σε αυτή την παράμετρο, με τον συντελεστή της να αγγίζει το 8. Ο Παναθηναϊκός έχει τον ίδιο συντελεστή με τον ΟΦΗ στο 6.5, ενώ ο Ολυμπιακός είναι στην 5η θέση της συγκεκριμένης υποκατηγορίας με 5.9.

ΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

bottom of page