top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝίκος Δωριώτης

Αντέχει η ΑΕΚ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;





Γράφει ο Νίκος Σηφάκης


Νέα δεδομένα έχουν προκύψει πλέον μετά την ισοπαλία της ΑΕΚ στην Τρίπολη.

Το 0-0 απέναντι στον Αστέρα σε γήπεδο - χωράφι (και με τα συστήματα να πηγαίνουν «περίπατο») δεν είναι σε θέση να μας κάνει πιο «σοφούς» για την κατάσταση της ομάδας και την αναμενόμενη καλυτέρευσή της από παιχνίδι σε παιχνίδι, οπότε εκείνο που περιμένουμε να δούμε, είναι πώς και τι είδους αντίδραση θα βγάλει η ομάδα σε μια έδρα καθόλου εύκολη.




Ο Ιωνικός είναι ένα σύνολο που βγάζει υγεία σε όλα τα επίπεδα, κι ας ήταν ομάδα που πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα θεωρούνταν «καταδικασμένη» να επιστρέψει στην Super League 2.


Ο Δημήτρης Σπανός, παλιός ποδοσφαιριστής των Νικαιωτών και προπονητής που ξεκίνησε την καριέρα του μόλις την περίοδο 2017-2018 από τον Αρη, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο συμπαγές και πολύ ικανό στο «άπλωμα» της ομάδας του στον αγωνιστικό χώρο. Ούτε εύκολο είναι ούτε απλό, αλλά το έχει καταφέρει. Γι’ αυτό και το βραδάκι της Πέμπτης, λίγο πριν από τις 10, πρέπει να έχει αναδειχθεί νικήτρια η ΑΕΚ. Για να ‘χουν νόημα οι επτά βαθμοί που συγκέντρωσε σε τρία παιχνίδια «φωτιά» και κατά την άποψή μου θα τους είχε κάνει εννέα, εάν η κακοκαιρία δεν είχε μετατρέψει το γήπεδο του Αστέρα σε βούρκο.


Ρωτούν πολλοί: Αντέχει η ΑΕΚ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα έχοντας μείνει πίσω οκτώ ολόκληρους βαθμούς;





Η απάντηση δεν είναι (και δεν μπορεί να είναι) μονοδιάστατη. Προφανώς και μπορεί. Υποθετικά, στην χειρότερη περίπτωση εάν ο Ολυμπιακός μέχρι το τέλος των πλέι οφ δεν χάσει ούτε έναν βαθμό από όλους τους άλλους, αλλά η ΑΕΚ επίσης δεν χάσει βαθμό και τον νικήσει και στα τρία ματς που θα δώσουν μεταξύ τους, θα στεφθεί πρωταθλήτρια. Απλό δεν είναι;


Θα νικάει μονίμως όμως η ομάδα του Πειραιά; Πουθενά δεν θα σκοντάψει; Φυσικά και θα σκοντάψει, το φετινό πρωτάθλημα δεν του δίνει τα εχέγγυα για… περίπατο. Προς το παρόν όμως, όσο ο Ολυμπιακός δεν χάνει βαθμό, η ΑΕΚ δεν έχει περιθώριο για οτιδήποτε άλλο πέραν της νίκης, και μάλιστα με την ίδια προϋπόθεση: να μη χάσει κανένα βαθμό…


Μετράνε 11 νίκες δυο ισοπαλίες και… καμία ήττα οι ερυθρόλευκοι, γι’ αυτό ήδη είναι το μεγάλο, το αδιαφιλονίκητο φαβορί να πάρουν και το φετινό πρωτάθλημα.

Εχουν το καλύτερο σύνολο; Οχι! Παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο; Οχι! Ξέρουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου; Φυσικά! Αυτό είναι το πιο μεγάλο όπλο, ενός Ολυμπιακού που εκτιμώ πως βρίσκεται ψηλά διότι δεν παρεκκλίνει ποτέ από αυτό που θέλει ο Μαρτίνς. Υπηρετεί ένα σύστημα, που στη βάση του λέει «ο κάθε παίκτης ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει στον αγωνιστικό χώρο», παρότι ο Πορτογάλος. Βασίζεται σε 16-17 παίκτες, δεν εμπιστεύεται άλλους. Μετρήστε τους έναν προς έναν και δεν θα διαφωνήσετε.





Αρα; Η λογική λέει ότι οι Πειραιώτες έχουν ήδη αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα τίτλου, η ΑΕΚ οφείλει να διεκδικήσει ό,τι επιτάσσει η ιστορία της (επομένως αυτό επιβάλλεται να κάνει και το βράδυ της Πέμπτης) και ταυτοχρόνως να βάλει τις βάσεις για του χρόνου, για την περίοδο 2022-2023.


Τότε που τα δεδομένα του νέου γηπέδου, η αισιοδοξία, ο ενθουσιασμός, το «δέσιμο» του Γιαννίκη με τους παίκτες, οι ποιοτικές προσθήκες σε έναν κορμό και η επιμονή σε ένα σύστημα που ταιριάζει στα δικά του «θέλω», θα γιγαντώσουν μια ομάδα που όσο καμία άλλη, είναι χρόνια συνηθισμένη να πολεμάει, γιατί έτσι την έχουν υποχρεώσει.


Αυτό κι αν είναι αβαντάζ…

bottom of page