top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓιάννης Σηφάκης

Ξεκάθαρα τα θετικά, ξεκάθαρα και τα αρνητικά


Ο Γιάννης Σηφάκης κάνει... ποδαρικό για το 2021 σχολιάζοντας την εμφάνιση της Βασίλισσας απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου, τα διαφορετικά πρόσωπα που παρουσίασε η ομάδα στα δύο ημίχρονα και την ανάγκη για προσθήκη ενός ακόμη γκαρντ.


Εάν συνεχίσει η ΑΕΚ να μπαίνει τόσο νωθρά στην εκκίνηση των αγώνων της, θα χάσουμε στο τέλος το μέτρημα με το πόσες φορές θα χρειαστεί να κυνηγήσει τον αντίπαλο στο σκορ.


Τα ίδια συμπτώματα που παρουσίασε σε Γαλλία και Λαύριο, είδαμε ξανά στο παρκέ από τους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, οι οποίοι πέταξαν στα σκουπίδια ένα ολόκληρο δεκάλεπτο.


Οι κακές αμυντικές επιστροφές τείνουν να γίνουν... συνήθεια, οι λανθασμένες αποφάσεις στην επίθεση επίσης, ενώ η σύνδεση ανασταλτικού και δημιουργικού κομματιού δυσκολεύει διαρκώς.


Πάμε όμως να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Στην θέση «1», η απουσία ενός σταθερού πλεί-μέικερ κάνει την οργάνωση παιχνιδιού νευρική και υποτονική, αφού τόσο ο Γκίκας όσο και ο Ζήσης εμφανίζουν προβλήματα στον δημιουργικό τομέα.


Ο πρώτος δείχνει να χάνεται όταν είναι άστοχος στις προσπάθειές του, ενώ ο δεύτερος μοιάζει υπερβολικά βαρύς, απέχοντας αρκετά σε σχέση με τον παίκτη που είδαμε τον περασμένο Φλεβάρη, στην επιστροφή του στην ομάδα που ανδρώθηκε.


Στη θέση «2», το όνομα του Κιθ Λάνγκφορντ ξεχωρίζει, όχι όμως και η εφετινή του συγκομιδή στους αγώνες. Ο μπόμπερ της Ένωσης είναι ανησυχητικά άστοχος σε αρκετές προσπάθειες, ενώ δεν παρουσιάζει την σταθερότητα στο σκοράρισμα που είχαμε συνηθίσει.


Στο ματς με τον Κολοσσό επιτέλους είδαμε σε κάποιο βαθμό τον περσινό σκόρερ που έκανε... αλοιφή κάθε αμυντικό και διέλυε με τις κινήσεις του τα αμυντικά πλάνα που είχαν καταρτιστεί για να τον σταματήσουν.


Πίσω του ακριβώς υπάρχει ο Κατσίβελης, ο οποίος από μία ρεζέρβα πολυτελείας, έχει φτάσει να αποτελεί πρώτη επιλογή στη φαρέτρα του κόουτς Παπαθεοδώρου, δίνοντας ηρεμία και αμυντικές βοήθειες στην ομάδα. Βέβαια, το γεγονός ότι ο υπό κανονικές συνθήκες πέμπτος κατά σειρά γκαρντ έχει φτάσει να παίρνει τόσο πολύ χρόνο συμμετοχής, έχει και την αρνητική του πλευρά και ανάγνωση.


Στη θέση «3», Λοτζέσκι και Γιάνκοβιτς έχουν «κλειδώσει» τη θέση του σμολ φόργουορντ, αφού ο πρώτος κυρίως στο επιθετικό κομμάτι και ο δεύτερος κυρίως στο αμυντικό, κάνουν την δουλειά τους αθόρυβα, προσφέροντας πολλά στην ομάδα. Τους έχουμε δει ακόμη και να συνδυάζονται στο παρκέ (στις θέσεις «2-3» ή «3-4»), με θετικό πρόσημο.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Ρογκαβόπουλο, ο οποίος βγάζει ενέργεια στο παρκέ και ειδικά στο παιχνίδι με τον Κολοσσό ήταν παντού. Δεν απέφυγε βέβαια τα λάθη, αλλά όλα αυτά θα τα διορθώσει μέσα από τα παιχνίδια που θα πάρει στα χέρια του, κάτι που όπως φαίνεται και από την διάθεση του Ηλία Παπαθεοδώρου, θα συμβεί στη συνέχεια της σεζόν.


Στη θέση «4», Μασιούλις και Χρυσικόπουλος κουμπώνουν σωστά μαζί και αποτελούν χρήσιμες λύσεις στο ρόστερ. Ο πρώτος έχει ξεκινήσει πολύ καλά την σεζόν, ο δεύτερος μοιάζει ακόμη επηρεασμένος από την πρόσφατη ταλαιπωρία του. Στον αγώνα με τους Ροδίτες, κυρίως ο πρώτος «έβγαλε» πράγματα στον αγωνιστικό χώρο και βοήθησε τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά.


Τέλος, στη θέση «5» το δίδυμο Μορέιρα-Σλότερ προσφέρει πληρότητα, όταν όμως είναι και οι δύο διαθέσιμοι. Το σχόλιο αφορά κυρίως τον δεύτερο, αφού ο Σλότερ είναι αυτός που έχει χάσει αρκετούς αγώνες. Ο Μορέιρα μπορεί απέναντι στον Κολοσσό να μην οργίασε επιθετικά, έτρεξε όμως αρκετά και έδωσε μάχες στην άμυνα.


Σχόλιο για τους Μαυροειδή και Γόντικα δεν μπορεί να γίνει διότι αποτελούν λύσεις ανάγκης, ενώ τον Μόουζες πρέπει να τον δούμε περισσότερο για να βγάλουμε συμπεράσματα.


Ευχάριστη έκπληξη η εμφάνιση του Δημήτρη Μωραΐτη, ο οποίος επέστρεψε με καλή απόδοση που χρειαζόταν και ο ίδιος για την ψυχολογία του, επιβεβαιώνοντας πλήρως τους ανθρώπους της ΑΕΚ που δήλωναν ότι ο παίκτης δουλεύει αρκετά, έχει ανεβάσει το επίπεδό του και μπορεί με τον καιρό να βρει τη θέση του στο ρόστερ.


Δεν πρέπει όμως η αντίδραση που έβγαλε η ομάδα στον αγώνα με τον Κολοσσό Ρόδου και αυτή κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, να αλλάξει τα δεδομένα της ομάδας σχετικά με τις ελλείψεις που δείχνει να έχει.


Η απουσία ενός ακόμη περιφερειακού είναι «φως-φανάρι», ειδικά στα χρονικά σημεία όπου η Βασίλισσα θέλει να τρέξει στο παρκέ αλλά δεν έχει τα γρήγορα πόδια για να το πράξει. Είτε λοιπόν αναγκάζεται να κόψει ρυθμό και να επιλέξει ένα πιο συντηρητικό παιχνίδι που φαίνεται να της ταιριάζει περισσότερο, είτε να βιαστεί να σκοράρει με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να χάνει τις ευκαιρίες που της δίνονται.


Θα δούμε την Βασίλισσα και στους επόμενους αγώνες, αρχής γενομένης από το δύσκολο ταξίδι της στο Ισραήλ απέναντι στην Χάποελ Χολόν. Η ΑΕΚ θέλει μόνο νίκη για να κλειδώσει την πρόκριση και ενδεχομένως και την πρώτη θέση, ώστε να μην μπει σε περιπέτειες την τελευταία αγωνιστική στη Λευκορωσία.


Μάλλον θα απουσιάσουν και οι Ζήσης-Σλότερ, όμως η επιστροφή του Λοτζέσκι λύνει αρκετά προβλήματα και κάνει την Βασίλισσα να «πατάει» καλύτερα στο παρκέ.


Εκκίνηση του νέου έτους με νίκη... Το ’21 θα είναι η χρονιά μας. Καλή χρονιά Βασίλισσα!

bottom of page