top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓιάννης Σηφάκης

Πέρυσι η ομάδα πέτυχε, εφέτος όμως;


Ο Γιάννης Σηφάκης σχολιάζει την τελευταία προβληματική εμφάνιση της Βασίλισσας και αναφέρει όλα όσα πρέπει να αλλαχθούν για να «γυρίσει το τσιπάκι».


Στον επαγγελματικό αθλητισμό, όλες οι ομάδες κρίνονται από τα αποτελέσματα. Και οι μεγάλες ομάδες κρίνονται και από τις επιτυχίες. Ως μία τεράστια ευκαιρία για επιτυχία θεωρήθηκε η εφετινή χρονιά από όλους μέσα στην ομάδα, κάτι το οποίο όμως έως τώρα δεν έχει αποδειχθεί στο παρκέ.


Το καλό ξεκίνημα του φθινοπώρου δεν κατάφερε να μετουσιωθεί σε κάτι καλύτερο και στα πρώτα στραβά αποτελέσματα, οι διορθωτικές κινήσεις δεν συνέβησαν ποτέ. Ακόμη και οι μαζεμένοι τραυματισμοί κυρίως στις θέσεις των περιφερειακών, δεν έδειξαν να συγκινούν τους ανθρώπους που «τρέχουν» την ΚΑΕ.


Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, τα κενά στην περιφέρεια για ένα διάστημα καμουφλαρίστηκαν σωστά με την αξιοποίηση παικτών που ήρθαν από τον πάγκο και έδωσαν λύσεις. Και ο Κατσίβελης που πήρε μπόλικο χρόνο συμμετοχής και δικαίωσε το τεχνικό τιμ για τον ερχομό του, και ο Ρογκαβόπουλος που πήρε ευθύνες, και ο Γιάνκοβιτς που αμυντικά μάρκαρε παίκτες από το «1» έως το «4». Όλοι συνεισέφεραν σε αυτό και η εικόνα της Βασίλισσας έδειχνε να σταθεροποιείται σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, δεδομένης πάντοτε και της εποχής.


Αυτό όμως δεν μπορούσε να κρατήσει για πάντα...


Η ανάγνωση των ατελειών του ρόστερ δεν ήταν σωστή και η ενίσχυση κακώς έγινε στην γραμμή των ψηλών, εκεί όπου ο ερχομός του Μόουζες έδωσε βοήθειες αλλά δεν έκανε την διαφορά. Το αποτέλεσμα ήταν η περιφερειακή γραμμή να εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο αποδεκατισμένη από τους τραυματισμούς, κάτι που τροποποίησε τον σχεδιασμό της Βασίλισσας στο παρκέ.



Τα σχήματα ψήλωσαν, η ούτως ή άλλως αργή ομάδα έγινε ακόμη πιο αργή και το περιφερειακό παιχνίδι φάνηκε να φθείρεται. Επί της ουσίας, τα κενά στις θέσεις «1» και «2» δεν καλύφθηκαν ποτέ, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την τακτική του συνόλου. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, οι αποφάσεις για το ρόστερ αποδείχθηκαν κακές.


Η ανικανότητα της ΑΕΚ να διαχειριστεί σωστά και τις νίκες, και τις ήττες του τελευταίου διαστήματος, έφεραν την ομάδα λίγο πριν τα κρίσιμα ματς του Κυπέλλου με κατεστραμμένο ηθικό, κενά στο ρόστερ και πολλά ερωτηματικά ενόψει της συνέχειας. Δυστυχώς η εικόνα δεν πρόκειται να τροποποιηθεί εφόσον δεν υπάρξουν... γκάζια προς τους παίκτες.


Ακόμη και η ενίσχυση στη θέση των γκαρντ, εκεί όπου το κενό υπήρχε από τις αρχές Οκτώβρη - μετά δηλαδή και την αποχώρηση του Ράις, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να περιμένουμε αρκετά προκειμένου να δούμε ουσιαστική διαφορά στην περιφέρεια. Ειδικά από την ώρα που οι Ζήσης, Λάνγκφορντ και Γκίκας δεν δικαίωσαν εφέτος τις προσδοκίες.


Τι γίνεται από εδώ και πέρα;


Μα φυσικά, αυτό που πρέπει να κάνει κάθε οργανωμένη ομάδα είναι να διορθώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα λάθη της. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να τα εντοπίσει. Το χρόνιο κομφούζιο με τις έξι θέσεις ξένων δεν φαίνεται να λύνεται. Οι αλλαγές στην εξάδα συμβαίνουν δίχως πλάνο, με αποτέλεσμα παίκτες να έρχονται και να φεύγουν δίχως λόγο, με το διαρκές «πήγαινε-έλα» να μπερδεύει εν τέλει το τεχνικό επιτελείο.


Από την ώρα που πάρθηκε απόφαση παραμονής του Λίνου Χρυσικόπουλου στο ρόστερ, η απομάκρυνση του Μόουζες θα πρέπει να γίνει άμεσα, εκτός κι αν ο Νιγηριανός δεχθεί να παραμείνει ως έβδομος ξένος, δηλαδή θα είναι διαθέσιμος μόνο για τα ευρωπαϊκά ματς. Η δική του θέση στην εξάδα των ξένων θα πρέπει να δοθεί στον Μέικον που είναι προ των πυλών.


Καμία άλλη «θυσία» πλην αυτής του Μόουζες μοιάζει αυτή τη στιγμή λογική. Τα σενάρια περί απομάκρυνσης του Σλότερ ή του Λοτζέσκι θα δυσχεράνουν το έργο της ομάδας. Έτσι λοιπόν πρέπει να πορευτεί η Βασίλισσα και να στηρίξει μέχρι τέλους τις επιλογές της. Όχι όμως να μην κάνει και τα απαραίτητα, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Έστω και τώρα η διοίκηση οφείλει να ορίσει η ίδια τους στόχους, μιας και το πλάνο για «5 τρόπαια» ήδη απέτυχε και εάν η λανθασμένη φιλοσοφία διατηρηθεί, δεν θα έχουμε τύχη.


ΥΓ: Δεν προβληματίζει η ήττα αυτή καθ’ αυτή αλλά ο τρόπος με τον οποίο έρχεται. Όσο εύστοχη κι αν είναι η αντίπαλη ομάδα, η ΑΕΚ οφείλει να κάνει έστω και τα βασικά σε άμυνα κι επίθεση προκειμένου να γυρίσει το ματς. Ο αγώνας στη Λάρισα χάθηκε επειδή η ίδια η Βασίλισσα αυτοκτόνησε. Οι έμπειροι παίκτες αποκτήθηκαν για να δίνουν λύσεις στα τελευταία κρίσιμα λεπτά κι όχι να καταδικάζουν την ομάδα. Ειδάλλως το πλάνο αποδεικνύεται αποτυχημένο. Και η ομάδα μαζί...

bottom of page