top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAEK-view

Ποιοι έχουν σημαδέψει την έως τώρα πορεία της ΑΕΚ, ποιες είναι οι αδυναμίες και τι πρέπει να αλλάξει



Καλώς σας βρίσκω λοιπόν σε αυτή την διαδικτυακή παρέα του AEK-VIEW.com, όπου θα διαβάζετε σημαντικές ειδήσεις που αφορούν την αγαπημένη μας Ένωση, αλλά φυσικά και όλες τις εξελίξεις σχετικά με το γήπεδο.


Γράφει ο Κώστας Μιαούλης


Σε αυτή την πρώτη μας επικοινωνία, θα επικεντρωθώ σε μια γενική εντύπωση, πάνω στο πώς μέχρι τώρα πάει η χρονιά για την ποδοσφαιρική ΑΕΚ, που σίγουρα περιμένουμε πολλά περισσότερα στη συνέχεια, αρκεί να υπάρξει τέλος, σε ένα κλίμα προβληματισμού και εσωστρέφειας που υπάρχει στην ομάδα, κυρίως εξαιτίας της κακής αμυντικής λειτουργίας, αλλά και αποτελεσμάτων που θα μπορούν να είναι πολύ καλύτερα.


Σαν γενική επισήμανση, θεωρώ πως η απώλεια του Κυπέλλου στον τελικό της 12ης Σεπτεμβρίου στον Βόλο, έβαλε από νωρίς πολλά ερωτηματικά και πολλά βάρη ήδη στην ψυχολογία της ομάδας. Παρά τις σπουδαίες προσθήκες που έγιναν από την μέση και μπροστά, θεωρώ πως τρία πρόσωπα, σημαδεύουν μέχρι τώρα τη σεζόν για την ΑΕΚ.


Από τους παλιούς είναι ο Αντρέ Σιμόες, αυτός ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής που φέτος με την κατάθεση ψυχής που κάνει, όποτε τον χρησιμοποιεί ο Μάσιμο Καρέρα και έχει σημειώσει τρία σημαντικά γκολ, δύο στο πρωτάθλημα και ένα απέναντι στην Βόλφσμπουργκ.


Το άλλο σημαντικό πρόσωπο είναι πέραν αμφιβολίας ο Καρίμ Ανσαριφάρντ, που παρότι ήρθε σαν εφεδρεία του Νέλσον Ολιβέιρα έχει ήδη 6 γκολ στο πρωτάθλημα συν το γκολ – εισιτήριο για ομίλους με την Βόλφσμπουργκ και ενώ αυτά τα έχει σημειώσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και προβληματική τροφοδοσία, όπως είδαμε και στα τρία ντέρμπι με τους άλλους του big-4, όπου σκόραρε απέναντι στον ΠΑΟΚ, είχε μια καλή στιγμή με τον ΠΑΟ, αλλά αργά στο ματς, ενώ με τον Ολυμπιακό δεν μπόρεσε να φανεί.


Για το τέλος σαν ένα από τα πρόσωπα, παρότι έχει κάμψη στην απόδοση του, απόλυτα φυσιολογική μετά από ένα διάστημα 12 σερί αγώνων που αγωνίστηκε, είναι ο Γεβγέν Σάκχοφ που μαζί με τον Κρίστιτσιτς, σήκωσαν το τεράστιο βάρος να σηκώσουν το κέντρο της ΑΕΚ, την περίοδο που υπήρχε τεράστια λειψανδρία στην μεσαία γραμμή. Ο τρόπος που χειρίζεται την μπάλα και μπορεί να κρατήσει, έδωσε τεράστια ώθηση και ελευθερία στον Πέτρο Μάνταλο, να επικεντρωθεί περισσότερο στο καθαρά δημιουργικό κομμάτι, παρά στο κατέβασμα της μπάλας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετά θετικά αποτελέσματα σε δύσκολα ματς. Από την άλλη μεριά το πόσο κομβική είναι αυτή η συνύπαρξη για την ΑΕΚ, φαίνεται από το γεγονός πως από την ώρα που ο Σάκχοφ, έπεσε σε απόδοση λόγω κούρασης, αλλά και της ταλαιπωρίας από τον κορονοϊο στην τελευταία διακοπή, έχει πέσει πάρα πολύ και η απόδοση του αρχηγού της ΑΕΚ.


Για την Ένωση, το μεγάλο πλήγμα, ήταν ο τραυματισμός του Λιβάι Γκαρσία, ενώ πολύ ξεχωριστού ποδοσφαιριστή, που κατέθεσε διαπιστευτήρια με την Βόλφσμπουργκ, αλλά ο τραυματισμός του με τον Ατρόμητο, ανέτρεψε πάρα πολύ τον σχεδιασμό που σίγουρα είχε η ομάδα για την εξέλιξη και την πορεία της σεζόν. Αυτή η απώλεια, μαζί με την έλλειψη λύσεων σε μεγάλο βαθμό στο κέντρο, αλλά και την επιμονή του Καρέρα να μην βρίσκει σταθερή σύνθεση στην άμυνα δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό την προβληματική εικόνα στην άμυνα.


Σίγουρα το καθένα από τα νέα αποκτήματα, παρουσιάζουν μια προβληματική εικόνα, με τον Νεντελτσιάρου να πείθει κάπως περισσότερο σε επίπεδο ικανοτήτων, αλλά και αυτόν να έχει ακόμα θέματα. Ο Χνιντ πέρα από όλα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα προσαρμογής και φαίνεται να μην έχει την κατάλληλη τακτική παιδεία σε πολλές φάσεις, ενώ απογοήτευση αποτελεί μέχρι στιγμής η προβληματική παρουσία του Εμάνουελ Ινσούα, από τον οποίο περίμεναν πάρα πολλά οι άνθρωποι της ΑΕΚ. Το βέβαιο είναι πως η ΑΕΚ αναζητά επίμονα και έχει στην πρώτη θέση της λίστας, την μεταγραφή του δεξιού μπακ, ενίσχυση σε μια θέση που έχει πληγωθεί πάρα πολύ. Σίγουρα θέλει στόπερ και έναν ακόμα τερματοφύλακα με παραστάσεις.


Στις επόμενες επικοινωνίες μας θ’ αναπτύξουμε περισσότερο κι αυτά τα ζητήματα. Συγκεκριμένα δομικά προβλήματα, αλλά και θέματα ψυχολογίας, θέματα που έχουν να κάνουν και με αναποφασιστικότητα προπονητή, σημαδεύουν μέχρι τώρα τη χρονιά της ΑΕΚ. Η Ένωση έχει και το μέτωπο των ανανεώσεων των Λιβάια, Ολιβέιρα ανοικτό και πολλά θέματα να λύσει στο επερχόμενο μεταγραφικό παζάρι.

bottom of page