top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝίκος Δωριώτης

Το ρόστερ της ΑΕΚ με… ψυχραιμία


Από την αρχή της φετινής σεζόν, ακούω και διαβάζω ότι η ΑΕΚ δεν διαθέτει ποιοτικό υλικό ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που υπεραμύνονται των ποδοσφαιριστών, αλλά είναι σαφώς λιγότεροι.


Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το φετινό ρόστερ είναι ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) της τελευταίας εικοσαετίας. Και επειδή όπως λέει ο θυμόσοφος Ελληνας «απ’ το ρόδι βγαίνει αγκάθι», εκεί που όντως το αγκάθι… τσιμπάει, είναι η άμυνα. Συνολικά όμως, όχι σε ατομικό επίπεδο.


Για πάμε λοιπόν να δούμε το θέμα με… ψυχραιμία.

Οτι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους πλάγιους μπακ, δεν είναι ανάγκη να ξέρεις καντάρια μπάλα για να το καταλάβεις. Επομένως, χρειάζεται ενίσχυση, δεν μπορεί να μην το βλέπουν αυτό στο διοικητικό και τεχνικό επιτελείο… Και μάλιστα δυο πλάγιους, έναν για κάθε πλευρά. Δυο παίκτες που η αξία τους δεν θα αμφισβητείται, και θα μπορούν άμεσα να προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η ομάδα. Αυτονόητο πως αφήνω εκτός τον πολλά υποσχόμενο νεαρό Μιτάι και τον Ραντόνια, το μέλλον θα δείξει.


Στο κέντρο της άμυνας όμως, ερωτώ: Διαθέτει τον Νεντελτσεάρου, βασικό και αναντικατάστατο σέντερ μπακ της εθνικής Ρουμανίας, ναι ή όχι; ΝΑΙ.

Διαθέτει τον 23χρονο Χνιντ, διεθνή με την Τυνησία από το καλοκαίρι του 2019 και έκτοτε κληθέντα σε ΟΛΕΣ τις αποστολές της εθνικής της χώρας του ναι ή όχι; ΝΑΙ.

Διαθέτει τον Τσιγκρίνσκι, για την αξία και τις εμπειρίες του οποίου δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια, ναι ή όχι; ΝΑΙ.

Δεν θα γράψω το ίδιο για τον Στράτο Σβάρνα. Αν και το τελευταίο διάστημα διεθνής με τη χώρα μας, η αξία του αμφισβητείται από πολλούς, τουλάχιστον για το επίπεδο της ΑΕΚ. Και φυσικά υπάρχει και ο νεαρός Λάτσι, τον οποίο όμως δεν έχουμε δει σε ικανοποιητικό βαθμό για να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα.


Αυτή είναι η άμυνα της ομάδας, στην οποία μάλιστα την περυσινή χρονιά η ομάδα βασίστηκε και μάλιστα με επιτυχία.

Ειλικρινά, δεν ξέρω ποια ελληνική ομάδα διαθέτει κεντρικούς αμυντικούς σαν τους παραπάνω, τουλάχιστον στο ταλέντο και την αναγνωρισιμότητά τους. Μεμονωμένα, υπάρχουν. Συνολικά όμως, όσο και να ψάξει κανείς, δεν βρίσκει…

Επομένως, εκτός από τους πλάγιους μπακ, τι φταίει για την άθλια συνολικά φετινή εικόνα; Η απάντηση από τον προπονητή...


Για πάμε όμως στους μέσους και σκεφτείτε ποια ομάδα διαθέτει στο ρόστερ της τους Γαλανόπουλο, Κρίστιτσιτς, Σιμόες, Σιμάνκι, Σάκχοφ και Μάνταλο;

Ποια ομάδα έχει στις τάξεις της καλύτερους από τους Γκαρσία, Λιβάγια, Ολιβέιρα, Μαχαίρα, Τάνκοβιτς, Ανσαριφάρντ, Αλμπάνη, ενώ «έρχονται» Χριστόπουλος, Καρακλάιτς;

Συνολικά λέω, όχι μεμονωμένα. Προφανώς έχουν και παίκτες αξίας, αλλά τόσους συνολικά, καμία.


Αφησα για το τέλος τους τερματοφύλακες. Τσιντώτας και Αθανασιάδης υστερούν σημαντικά με τη μπάλα στα πόδια. Κάποιες φορές είναι κίνδυνος - θάνατος. Αλλά προπονητής τερματοφυλάκων είναι ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης. Απορώ, τους βάζει μετά το τέλος των προπονήσεων επί ώρες προκειμένου να εξασκηθούν στο παιχνίδι με τα πόδια; Αυτό κάνουν οι σοβαροί προπονητές, στοχεύουν κυρίως στις χτυπητές αδυναμίες ώστε να τις διορθώσουν. Σε αυτόν τομέα δουλειά και οι δυο γκολκίπερ θέλουν δουλειά, πολλή επιπλέον δουλειά, ώρες ατελείωτες καθημερινά ώσπου να γίνουν καλύτεροι. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι εκεί κάτι δεν λειτουργεί σωστά...

Κλείνω με το ερώτημα που πολλοί θέτουν, στα social media και αλλού: πώς, με ποιόν τρόπο θα μπορέσει αυτή η ΑΕΚ να βρει τον δρόμο της σε μια (περίεργη είναι αλήθεια) χρονιά.


Με την ψυχή, λέω εγώ. Αφού ενισχυθεί όπως είπαμε στην άμυνα, είναι ανάγκη να παίζουν ο ένας για τον άλλον, να τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο. Κι ας χάσουν. Τουλάχιστον θα έχουν την (ποδοσφαιρική τους) συνείδηση ήσυχη.

Και βέβαια όποιος θέλει. Οποιος δεν θέλει, δεν έχει καμία θέση στον πιο ένδοξο σύλλογο...


bottom of page