top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΗλίας Θεοδοσόπουλος

Φάκελος Χιμένεθ : Πολλές οι προσδοκίες - καμία η εξέλιξη





Γράφει ο Ηλίας Θεοδοσόπουλος


Πριν αναφέρω το οτιδήποτε θέλω να τονίσω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις τα αυτονόητα για πολλούς αλλά και δύσκολα κατανοητά για πολλούς άλλους.


Και αυτό έχει να κάνει για την απέραντη ευγνωμοσύνη που έχουμε όλοι σχετικά με το τι έχει καταφέρει ο Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια που είναι προπονητής, με κυρίαρχο βέβαια γεγονός αυτό της κατάκτησης του πρωταθλήματος το 2018!


Για τις όποιες επιτυχίες έχει στο ενεργητικό του ο Ισπανός τεχνικός σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η ΑΕΚ του εμπιστεύτηκε την θέση του προπονητή τα τελευταία 10 χρόνια, όχι μια , όχι δυο, όχι τρεις, αλλά τέσσερις φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα! Τώρα γιατί έναν ικανό και άξιο προπονητή δεν τον κρατούσε ώστε να είναι μόνιμος προπονητής στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, αυτό είναι μια άλλη ιστορία και μια άλλη συζήτηση αφού διάφοροι παράγοντες (γνωστοί ή μη στον κόσμο) έπαιξαν τον ρόλο τους.


Την προσωπική μου άποψη την έχω εκφράσει πολλές φορές δημόσια σχετικά με την επιστροφή Νο 4 του Χιμένεθ στην ΑΕΚ και αυτή ήταν αρνητική, αφού ο Μανόλο ότι είχε να δώσει το έχει δώσει στην ομάδα, και επειδή κοιτάμε μπροστά δεν είναι δυνατόν ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ που λέγεται ΑΕΚ να μένει "κολλημένος" γύρω από το όνομα ενός προπονητή ή στα ονόματα κάποιων ποδοσφαιριστών (π.χ Αραούχο ή Βράνιες) σε ολόκληρο τον πλανήτη του ποδοσφαίρου και ενώ έχουμε φτάσει αισίως να διανύουμε το 2021!



Βέβαια έτσι όπως έγιναν τα πράγματα τον χειμώνα που μας πέρασε, και μετά την απόλυση του Καρέρα, η πιο εύκολη κίνηση που θα μπορούσε να γίνει από την ΠΑΕ λόγω μη δυνατότητας ευρέσεως προπονητή ελεύθερου και γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, ήταν αυτή στο πρόσωπο του Μανόλο, που τα τελευταία χρόνια κινείται μόνιμα (με πολύ μικρά διαλείμματα) μεταξύ ΑΕΚ και παύση προπονητικής.


Επειδή όμως η ζωή προχωράει και επειδή δεν πρέπει να κοιτάμε το παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον, υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με την νέα παρουσία του Χιμένεθ στον πάγκο των "κιτρινόμαυρων". Και αυτό είναι έχει βοηθήσει η παρουσία του την ομάδα έως τώρα; Υπάρχει εξέλιξη ή βελτίωση αυτής ;


Η απάντηση είναι "όχι".


Γνωρίζοντας όλα τα ελλαφρυντικά που μπορεί να έχει όπως :


α) το ότι η ομάδα δεν είναι δική του β) το ότι ήρθε στην μέση της σεζόν και ενώ στην ΑΕΚ και στον κόσμο επικρατούσε αναβρασμός λόγω κακής εικόνας και αποτελεσμάτων της ομάδας γ) το ότι προέκυψαν πολλοί τραυματισμοί, μην ξεχνάμε όμως ότι κάτι τέτοιο άλλωστε αντιμετώπισε και ο Καρέρα με κορυφαίο τραυματισμό αυτό του Γκαρσία που τον άφησε 2 μήνες εκτός αλλά φυσικά και άλλους σημαντικούς όπως με τους Γαλανόπουλο και Σιμάνσκι, ενώ στον δρόμο του Ιταλού βρέθηκε και ο κορονοϊός με 12 παίχτες θετικούς σε κρούσματα, και δ) την φυγή του Λιβάγια, αναρωτιόμαστε, ποια είναι η εξέλιξη της ΑΕΚ τουλάχιστον όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι, το πλάνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και την περίφημη ψυχολογία που όλοι περιμέναμε ότι θα άλλαζε μέσω της παρουσίας του ιδίου.


Τα σκαπανεβάσματα στην απόδοση της ΑΕΚ ανά αγώνα συνεχίζονται, τα λάθη σε σύστηματα και σε επιλογές προσώπων στην 11αδα σε αρκετά παιχνίδια συνεχίζονται, όπως και φυσικά και στην άμυνα που πλέον έχει καταντήσει "ανέκδοτο" αυτη η ιστορία και που φυσικά έχει να κάνει και με τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ των παικτών ασχέτως προπονήσεων και δουλειάς.


Από την άλλη όμως προσπαθείς να καταλάβεις και το τι κάνει ο Χιμένεθ για όλα αυτά αφού έχουν περάσει 2,5 μήνες από την μέρα που επανήλθε στην ΑΕΚ.


Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πριν έρθει στην ΑΕΚ τον περασμένο Νοέμβριο ότι η ΑΕΚ έχει "ρόστερ πρωταθλητισμού" και τώρα είναι μονίμως στην γκρίνια και τις "δικαιολογίες" πέρα και από τις λάθος δηλώσεις του στιγματίζοντας παίκτες όπως ο Γκαρσία ή ο Τάνκοβιτς που προηγούμενα χρόνια λέγαμε γιατί να μην έχουμε τέτοια εξτρέμ στην ομάδα!



ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Με τον Παναθηναϊκό είδαμε για άλλη μια φορά μια ομάδα που να φοβάται γιατί απλά φοβόταν και ο προπονητής της.

Μια ΑΕΚ που γνωρίζουμε όλοι ότι έχει σοβαρό αμυντικό πρόβλημα και που πλέον το παραδέχονται με δηλώσεις του δημόσια οι έχοντες τα κλειδιά του πάγκου, αλλά είδαμε και μια ΑΕΚ απέναντι σε ένα κακό Παναθηναϊκό να έχει μεγάλη κατοχή μπάλας που όμως να μην ξέρει τι να την κάνει(!) αφού το σύστημα και το πλάνο ήταν "δώστε την μπάλα στον Γκαρσία και ότι μπορέσει να κάνει αυτός - και βαστάτε πίσω στην άμυνα γνωρίζοντας με τι έχουμε να κάνουμε"...



Συγνώμη αλλά αυτό από την μια μόνο πλάνο δεν είναι, και από την άλλη αναρωτιέται κανείς τι δουλειά γίνεται στις προπονήσεις, ώστε μια ΑΕΚ που έχοντας φτάσει την κατοχή της μπάλας ειδικά στο πρώτο ημίχρονο σε ένα ποσοστό του 70% (!) να μην μπορεί να δημιουργήσει ούτε μια φάση μπροστά στην... υπεράμυνα των "πρασίνων".


Επίσης κανείς δεν έχει καταλάβει αυτά τα περίεργα και ακαταλαβίστικα που γίνονται φέτος στην ΑΕΚ όπως π.χ με την θέση του δεξιού μπακ!

Προχθές είχαμε τον Μπακάκη τραυματία, και τους Ραντόνια και Βασιλαντωνόπουλο (ναι αυτόν που μια δεν τον θέλουμε και τον δίνουμε και μετά ξαφνικά τον βάζουμε αποστολή !) στον πάγκο. Επίσης είχαμε την ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ που εδέησε και κάναμε τον χειμώνα στην θέση του δεξιού μπάκ και λέγεται Νταντσένκο!

Είχαμε λοιπόν 3 παίκτες για την θέση του δεξίου μπάκ και σε αυτήν ξεκίνησε και τελείωσε ο στόπερ ο Σβάρνας!!


Πραγματικά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αυτή την επιλογή ( ο Σβάρνας προσπαθεί να ανταπεξέλθει όσο τον δυνατόν καλύτερα) την στιγμή που ο Νταντσένκο αποκτήθηκε για αυτόν τον λόγο. Ετσι από την μια και χάνεται ο Σβάρνας από την θέση των στόπερ (π.χ να έπαιζε εκεί αντί του τραγικού τα τελευταία παιχνίδια αλλά και γενικά μέτριου Νεντελτσιάρου) και από την άλλη αυτός ο παικταράς που ακούει στο όνομα Λιβάι Γκαρσία να μην έχει έναν παίκτη από την πλευρά του και να τον τροφοδοτήσει και να συνδυαστεί. Σημ: Πόσο γενικότερα κρίμα είναι να έχουμε αυτό το "τούρμπο" στην μηχανή μας και να μην το εκμεταλλευόμαστε έτσι όπως πρέπει, παρά μόνο ο ίδιος από μόνος του να παρασέρνει με τις μεγάλες δυνατότητες που έχει όλη την ΑΕΚ.




Συμπερασματικά όπως και να έχει, ο κάθε προπονητής , στην προκειμένη περίπτωση ο Μανόλο Χιμένεθ γι αυτό πληρώνεται (όπως άλλωστε όλοι ή ο καθένας από εμάς στην δουλειά του) για να καταφέρνει να βρίσκει λύσεις γνωρίζοντας τις ατέλειες και τις αδυναμίες που υπάρχουν και τα προβλήματα ή να προσπαθεί να καλυτερεύσει μια κατάσταση ή να την συντηρήσει έτσι όπως είναι χωρίς άλλους κραδασμούς, και όχι να πετάει την "μπάλα στην εξέδρα" μην κάνωντας και ο ίδιος κάτι ουσιαστικό και όχι κάτι που να δείχνει μια μόνιμη στασιμότητα χωρίς κάποια εξέλιξη.


Γενικά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά όσον αφορά την εικόνα της ΑΕΚ έως το τέλος της σεζόν και θα γίνει μάχη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης με την Ένωση να συνεχίζει να έχει αυτά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, και την επίθεση να προσπαθεί σε κάθε αγώνα να "κερδίσει" την ίδια της την άμυνα όχι μέσα από κάποιο πλάνο, αλλά μέσα από την προσωπική ικανότητα κάποιων παικτών με την ποιότητα που διαθέτουν.


Δραματικά θα αλλάξει αν η ΑΕΚ δεν καταφέρει να βγει στην Ευρώπη σε μια χρονιά που έρχεται και η Αγιά Σοφιά, και αυτό θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο που δεν θα μπορεί να "συγχωρεθεί" και να χωνευτεί σε καμία περίπτωση από τον κόσμο της ομάδας.


Δύσκολα ή εύκολα όμως προσωπική αίσθηση είναι ότι στο τέλος θα επιτευχθεί αυτό, το θέμα είναι όμως πώς, δηλαδή με τι εμφανίσεις και τι απόδοση έως το τέλος των play - off.




bottom of page